A DK, a Szolidaritás és az Éhen Gyula Baráti Kör is beállt a szombathelyi ellenzéki összefogás mögé

Két biztos befutó jelöltjüket is megnevezte az Éljen Szombathely választási szövetség.

László Győző vezeti az Éljen Szombathely választási szövetség listáját az őszi önkormányzati választásokon – ezt kedd délután jelentették be a városháza előtt tartandó sajtótájékoztatójukon.

Így ő biztos befutónak számít, 2014-ben, amikor szinte döntetlenre végződtek a választások, a baloldal két listás helyhez jutott.

László Győzőnek nem lesz egyéni körzete

László Győző tavaly, az időközi választásokon nyert a 7-es választókerületben, a Derkovits-lakótelepen, most viszont kiderült, hogy nem választókerületi jelöltként indul. Nemrég ugyanis Czeglédy Csaba bejelentette, hogy függetlenként jelölteti magát Czeglédy Csaba önkormányzati képviselőjelölt lesz volt szombathelyi körzetében 2019. May 27. 14:28 , a baloldali választási szövetség így ott nem indít jelöltet, ahogyan Nemény András polgármesterjelölt a sajtótájékoztatón mondta, az a céljuk, hogy legyőzzék a Fideszt.

Összefogás sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

De ezzel a megoldással László Győző is képviselő lehet, Nemény szerint Czeglédy is nyerni fog a régi választókerületében, és biztos, hogy nem a Fideszt támogatja majd a közgyűlésben.

A mai sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a lista második helyén Szuhai Viktor lesz majd, ő most is városi képviselő, egyébként a DK választókerületi elnöke. A számítások szerint ő is számíthat a listás mandátumra, egyéni körzetben ő sem indul.

A választási szövetséghez közben csatlakozott a DK, a Szolidaritás és az Éhen Gyula Baráti Kör is, ez volt a fő témája a sajtótájékoztatónak.

A városnak változásra van szüksége

A tájékoztató elején Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület elnöke kijelentette, a lehető legszélesebb összefogással indulnak, és tovább erősödött az a minta, amit az országnak adtak, itt, Szombathelyen.

Nemény András polgármester-jelölt azzal kezdte, hogy őt nem is kell bemutatni, hiszen a

fideszes gyűlöletkeltő újságban

egy címlapon háromszor is tud szerepelni, de reméli, hogy a szombathelyiek nem csak onnan ismerik.

Összefogás sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Megemlékezett az elhunyt Kiss Péterről, aki a szocialista kormányok idején több miniszteri posztot is betöltött, és aki szombathelyi politikusnak tartotta magát. Kiss Péter sokat segített neki, és a barátságát is élvezte, egyszer azt mondta, hogy ha nehéz döntési helyzet van, akkor mindig azt kell nézni, mi a nagyobb közösség érdeke.

Nemény szerint a csapatuknak is ez a mottója, Szombathely érdekeit nézik, és a városnak változásra van szüksége. Sok szervezet csatlakozott hozzájuk, és sikerült megoldani ezt a kihívást is. Azért van szükség változásra, mert látszik, hogy rossz kezekben van a város. Szemetes, rossz a levegője, lepusztultak az utak és járdák, nincs elég parkoló. Rosszak a játszóterek, nincs elég bérlakás, nincs olyan terület a városnak, amivel nincs gond – mondta.

A városvezetésnek viszont nem ezek a prioritásai, azt tartják fontosnak, hogy újra meg tudjon jelenni Mindent megpróbál a Fidesz, hogy megmaradhasson a neve a Szombathelyi Hírlapnak 2019. June 08. 08:01 a gyűlöletkeltő lap, hogy a fociklub minden feltétel nélkül megkapja azt a pénzt, amit kér Egy összegben és nem előlegként kéri a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. a 150 milliós önkormányzati támogatást 2019. June 12. 06:59 .

A választók akarata

Elmondta, hogy kiderült, a stadionüzemeltetésre 400 millió forint kell egy évre, plusz 200 millió kell a karbantartásra, és hogy a Savaria mozit is privatizálni akarják. Nemény szerint ezek a fontosak Szombathely polgármesterének, de az ő szövetségük mást tervez, utakat, járdákat újítanak fel, parkolóhelyeket, játszótereket építenek, bérlakásprogramot indítanak.

Kijelentette, ehhez van egy jó csapatuk, akikkel ezt meg is tudják oldani.

Horváth Soma, az MSZP városi alelnöke, képviselőjelölt azt emelte ki, hogy ne látványberuházások, hanem a lakók érdekeit képviselő beruházások valósuljanak meg. Szuhai Viktor, a DK választókerületi elnöke szerint az ellenzéki szervezetek összefogására a választók akaratából van szükség.

A jobboldali-keresztény politika nem egyenlő azzal, hogy szétlopják az országot és Szombathelyt

Nagy Donát a Momentum jó eredményét említette, Szombathelyen is tíz százalékot értek el az EP-választásokon. Sokan jelentkeznek hozzájuk, ők egy olyan közösség tagjai akarnak lenni, akik 21. századi Magyarországot akarnak, és túl kell lépni a bal-jobb megosztottságon. Szeretné megszólítani a fideszes árvákat, akik szerint a jobboldali-keresztény politika nem egyenlő azzal, hogy szétlopják az országot és Szombathelyt.

Németh Ákos (LMP) kijelentette, egy közös értékeken alapuló csapatról van szó, és egyetértenek a célokkal. Pavelkovits Petra (MKKP) szerint ők nem pártokkal és politikusokkal, hanem jó emberekkel működnek együtt, akikkel változást akarnak. A sarat ne dobálásra, hanem építkezésre használják fel – mondta.

Összefogás sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Varga Tamás (V, mint Vas) kiemelte, hogy közel kétezres közösségük van az interneten, közöttük sokféle emberrel. Az a közös bennük, hogy nem akarják, hogy a Fidesz tovább rombolja Szombathelyt.

Szabó György (Szolidaritás) azt mondta, mindenképpen összefogásra van szükség, sokan szeretnék, hogy az ellenzéki pártok többet tegyenek. Most jó csapat jött össze, bízik bennük. Kozma Gábor (Éhen Gyula Baráti Kör) arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban elindult a város polgárosodása, ami később elveszett. Minden ciklusnak megvoltak az eredményei de a súlyos hibái is – mondta.

Soha nem adták fel, hogy Szombathely polgárváros legyen, ezt szeretnék újra, és azt, hogy ismét méltó rangjuk legyen a civil szervezeteknek.

Előzmények

Az Éljen Szombathely Egyesület, mint ellenzéki választási szövetség február 1-jén mutatta be A lakossággal közösen akarják vezetni Szombathelyt az Éljen Szombathely! közös képviselőjelöltjei 2019. February 01. 17:00 14 egyéni választókerületi jelöltjét. Akkor is azt mondták, hogy ezen még lehet változás, április 24-én bejelentették Ne legyen fizetős az M86-os zanati elkerülője - javasolja az Éljen Szombathely képviselőjelöltje 2019. April 25. 11:48 , hogy Horváth Zoltán helyett Putz Attila lesz a jelöltjük a 7. számú választókerületben, ami a keleti városrész egy részét és Zanatot foglalja magában.

A május 26-i európai parlamenti választáson A Fidesz nyert, feljött a Momentum, az LMP-nek nem jutott mandátum 2019. May 26. 20:47 a DK és a Momentum előretört Megvan az eredmény, alapjaiban dőlt meg az ellenzéki pártok rendszere 2019. May 26. 23:38 , az MSZP és a Jobbik visszaesett, az LMP pedig két százalék körüli eredményt ért el országosan és Szombathelyen is. Másnap a szombathelyi DK sajtótájékoztatón Czeglédy Csaba önkormányzati képviselőjelölt lesz volt szombathelyi körzetében 2019. May 27. 14:28 jelentette be, hogy az eredmények tükrében újra kell nyitni az ellenzéki választási szövetség megállapodását, és erre két hetet szántak.

Ekkor jelentette be Czeglédy Csaba azt is, hogy elindul régi választási körzetében, ha az Éljen Szombathely nem támogatja, akkor függetlenként. Az egyeztetések valóban közel két hétig tartottak, és ennek eredménye lett a mai jelölt-bemutató.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019