Három helyet is veszíthet az európai parlamentben a Fidesz

Az MSZP, a Momentum és a Jobbik a jelen állás szerint kipottyan az EP-ből.

A mostani 12 helyett csak 9 helyet szerezhet a Fidesz-KDNP a június 9-i európai parlamenti választáson - írja a Europe Elects.

Ez azt jelentené, hogy a Fidesz nem szerezné meg a Magyarországnak járó 21 mandátum többségét, ami nagy presztízsveszteség lenne a kétharmaddal kormányzó kormánypártnak.

A számítások szerint Magyar Péter Tisza Pártja hat képviselőt küldhetne az EP-be. Ez több, mint az összes többi ellenzéki párt elnyerhető mandátuma.

A DK a jelenlegi négy helyett csak három helyre számíthat, így a velük közös listán induló MSZP és Párbeszéd sem kapna mandátumot. Az MSZP egyébként a ciklus közben, Ujhelyi István kilépésével Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István 2022. October 02. 10:25 elveszítette az egyetlen EP-képviselőjét, a Párbeszédnek eleve nem is volt EP-képviselője a 2019-ben kezdődő, jelenleg még tartó ciklusban.

A Momentum és a Jobbik is EP-képviselő nélkül marad, pedig előbbinek most kettő, utóbbinak egy európai parlamenti képviselője van.

Két magyar párt viszont újoncként küldhetne képviselőt az EP-be, a Kétfarkú Kutya Pártot és a Mi Hazánkat is egy-egy helyre méri az előrejelzés.

Hasonló előrejelzést már mi is készítettünk

Április közepén a Závecz Research akkori felmérésének eredményei alapján mi is készítettünk egy mandátumbecslést Fidesz 10, DK-MSZP-Párbeszéd 5, Magyar Péter 3, LMP nulla April 23. 15:36 . Az akkor becsült eredmények nagyon hasonlítanak az Europe Elects mostani mérésének eredményeire, egy különbséggel.

A Magyar Péter-féle Tisza Párt azóta tovább erősödött, és megelőzte a DK-MSZP-Párbeszéd közös listát. Ezeket az eredményeket becsültük meg április közepén:

 • Fidesz-KDNP 10 mandátum
 • DK-MSZP-Párbeszéd 5 mandátum
 • Tisza Párt (Magyar Péter) 3 mandátum
 • Mi Hazánk 1 mandátum
 • Momentum 1 mandátum
 • Kétfarkú Kutya Párt 1 mandátum
 • Ha ezt összehasonlítjuk a fenti, jelenlegi adatokkal, azt látjuk, hogy a Tisza Párt erősödése magával hozta a Fidesz-KDNP és a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum gyengülését. De már akkor megjósoltuk, hogy a Fidesz-KDNP, a Tisza Párt, a DK, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt szerez mandátumot. A Momentum - az Europe Elects szerint - azóta elveszítette ezt az esélyét.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2024