Kérdezzen Tarr Bélától! - Filmügyi konferenciára invitál a Mediawave

Azt mondják, céljuk, hogy áttekinthetőbbé váljanak az egyes országokban létező, de különböző alapokon működő, a filmipart és filmkultúrát támogató rendszerek. Holnap kezdődnek az előadások.

Jó tud ám az lenni, amikor olyanokat hallgathat meg az ember, akik nem csak lelkes kívülállóként beszélnek a filmről, hanem bennfentesek, ebben az iparban dolgoznak, és több összefüggést látnak át, mint gondolnánk. Igaz, már ma, csütörtök este hat órakor lezajlik egy nyitóvetítés majd egy speciális fogadás a Savaria Filmszínházban, de a Mediawave holnapi napja viszont kimondottan erről fog szólni: a veszélyeztetett műfajokról, a film, mint közösségi élmény megújulásáról, mindez a Mediawave Film Forum 2 keretein belül.

Tarr Béla a házban

De nézzük a programot: pénteken háromnegyed 10-től regisztrálhatjuk magunkat a mozi információs pultjánál, rá negyed órára pedig levetítik nekünk amolyan szakmailag Tarr Béla A torinói ló című aktuális művét, ami az idei Berlinálén a zsűri nagydíját nyerte. Fél 1-től beszélgetés kezdődik a nagynevű rendezővel, igaz, azt nem értjük, ezt mér csak fél órás időkeretre szabták, ennél azért többet érdemelne a hét és fél órás Sátántangó megalkotója, a magyar film megkerülhetetlen alakja.

A torinói ló - trailer

Két előadás a mozik megújulási lehetőségeiről

Ebédszünetet követően 14 órakor folytatódik a program, de figyelem, ekkor már a Weöres Sándor Színházban. A fesztiválok útja: egyediség, új irányvonalak, közönségszervezés címmel a mozik megújulásának lehetőségeit szedi ízekre Vezér Éva a Magyar Filmuniótól, illetve több filmfesztivál képviselője.

Egy kávészünetet követően 16 órától tovább hömpölyög ugyanez a téma, de ekkor már konkrétabban a nemzetközi internetes filmes összefogó szervezetek, közösségi oldalak, internetes média szerepe a megújulásban lesz a téma. Az előadó, Bruno Chatelin Franciaországból érkezik, ő az ottani Sony Pictures volt marketingigazgatója, a cannesi filmfesztivál marketingszakértője, illetőleg a leglátogatottabb filmfesztiválokat összefogó internetes blogoldalak tulajdonosa. A beszélgetések moderátora Monory-Mész András médiaszakember lesz.

Digitalizációs ösvények

Amikor a nap már bőven elkezdte lefelé ívelését és megsárgulását, na akkor jön az újabb nagy téma: a digitalizáció. Este fél 6-kor az archivizálásról, digitális tartalmak létrehozásáról, támogatási lehetőségekről beszélget Lovas Lajos, a NEFMI digitalizációs főosztályvezetője és Annelies Termeer, az amszterdami EYEFILM-nél dolgozó digitalizációs fejlesztések koordinátora.

filmtekercsek - nemsokára már csak az enyészeté?
-

Szombati menet: start a szponzorációval és a zölddel

Délelőtt tíztől a filmiparban sűrűn nyílogató pénztárcákat érintő fontos téma, a szponzoráció kerül terítékre ismét a francia Bruno Chatelin közreműködésével. Fél 12-től a zöld fesztiválok lesz a téma, vagyis a film és a környezetvédelem, környezettudatosság. Előad Laki György, a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke és Nadja Piplits az osztrák Diagonale Filmfestival képviseletében.

Ebéd után tapasztalatcsere és a teremtő nő

Fél 2-től a Koprodukciók, filmes együttműködések és oktatási lehetőségeik című téma lesz napirenden, ezt jó hosszúra, másfél órásra lőtték be, nyilván mert ez az egyik legégetőbb kérdés, hiszen sok lúd disznót győz, ugye. Reméljük, hogy száraz előadások helyett informatív és izgalmas gondolatok burjánzanak majd, remélhetőleg ebben segít majd egészen 3 óráig Boris Mitic dokumentumfilm-rendező, Ena Dozo a Sarajevo Film Festivaltól, Csikós Gergő pedig bemutatja a Magyarhangyát.

Fél 4-től kezdődően a férfiak szívét dobogtató téma következik, vagyis A teremtő nő: Acsády Judit szociológus az MTA részéről a női szerep megfogalmazásáról fog beszélni filmművészeti vonatkozásban, Linde Fröhlich a német Nordic Film Festivaltól a gyengébbik nem filmszakmai esélyeit latolgatja, míg Gizella Varga Sinai festőművész és Samira Sinai diszlettervező az iráni művészetek felől közelíti meg a női alkotókedvet. A moderátor a NEFMI képviseletében Aponyi Noémi filmreferens lesz.

Lesz még záróperformansz, szuper zárófogadás, szuper záróünnepség díjátadásokkal, ezek pontos kezdési időpontjaihoz tessék ide lapozni, majd legörgetni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2011