Mediawave 2011: ma begyúlnak a rakéták

Lesz itt világritkaságnak számító ütőshangszer, vietnámi és venezuelai film, csángónap és törökös swing - videókon át adunk ízelítőt, mi vár ránk ezekben a kultúrától telített napokban Szombathelyen. Figyelem, már ma indul!

A ma kezdődő Mediawave történéseit nem lehetne úgy egyetlen cikkbe belefoglalni, hogy azzal überelni tudjuk az egyébként is rettentő részletes programfüzetet - ami ide kattintva online is nézegethető, lapozható -, ezért rendhagyó módon YouTube videókkal igyekszünk kedvet csinálni egyik-másik programhoz. A teljesség igénye nélkül választottunk ki pár, szerintünk fajsúlyos programpontot, kronológiai rendben, rövid ajánlóval, de csak a zenei és filmes vonalra helyezkedve, mert jobb nem feledni: ezeken kívül lesz még gasztrofesztivál, nagyszerű kiállítások, színház, konferencia és felolvashow, a már említett programfüzet legyen kéznél ezekhez.

De most ajánló, egyelőre e hétvégéig bezárólag, aztán a jövő heti programdömping előtt ismét összeállítunk egy hasonló, iránytű-jellegű anyagot.


Június 2. csütörtök


17:00, Képtár: Living Room (koncert)

Svájci-osztrák formabontó duó, ami a basszusklarinét és a ´Hang´ nevű, varázslatos és ritka fém ütőshangszer hangzásvilágának ötvözésével kísérletezik. Stíluskategória nincs, hangfüggöny lesz. A duó egyik tagja, Manu ráadásul Björkkel készít lemezt.

17:00, Savaria Filmszínház: Különleges bánásmód (nagyjátékfilm)

Alice - akit a Zongoratanárnőből ismert Isabelle Huppert játszik - egy luxusprosti, aki negyven fölött már kezd belefáradni munkájába, és egy terapeuta segítségével meg szeretné változtatni életét.

19:00, Savaria Filmszínház: Kisjátékfilmek

A tömegközlekedő nőt ismeretlen okokból követni kezdő ismeretlen Daniel Mulloy etűdjében, a Babyben jelenik meg, de ez csak egyike a remek kisfilmeknek. Ráadásul nem szabad elfeledkezni a kamarateremben forgó dokumentumfilmekről sem!

20:15, Fő tér: Ferenczi György & Rackajam (koncert)

Ferenczi György a rock mentalitást a népivel szintetizáló muzsikus és zeneszerző, egy sajátos életérzés, hozzáállás, szellemiség közvetítője. 2007 óta közel tíz zenei műhelyt vezetett a Mediawave különböző rendezvényei keretében.

21:00, Savaria Filmszínház: Így ért véget a nyaram (nagyjátékfilm)

A hely egykor fontos kutatóállomás volt a Jeges-tenger egy távoli szigetén, de ma csupán két lakója van: Szergej, a tapasztalt meteorológus és a frissdiplomás Pavel, mindketten a hajót várják, ami majd hazaviszi őket. Egy nap, amikor Szergej épp horgászik, Pavel fogadja a rádióüzenetet, amiről nem mer beszámolni társának...

21:00, Savaria Filmszínház kamaraterem: dokumentumfilmek

Az én gyönyörű Daciám című film már csak azért is figyelembe ajánlható, mert Magyarországon is komoly története van ennek a négy keréken guruló román eszköznek. Ennek a trailerét mutatjuk meg.


Június 3. péntek


17:00, Savaria Filmszínház: Ne félj, Bi! (nagyjátékfilm)

Bi, a hatéves vietnámi fiú, a szülei, a nagynénje és a szolgái egy öreg házban élnek Hanoiban. Bi kedvenc játszótere egy jéggyár… A nagynéni egy igen prűd középiskolai tanár, aki egy buszon való találkozás után egy diák iránt kezd vonzalmat érezni. ez megbolygatja az életét.

17:00, Savaria Filmszínház kamaraterem: dokumentumfilmek

Peter Kerekes osztrák-cseh-szlovák koprodukciós, szatírával átitatott filmje, a Hogyan főzték a történelmet? arra fókuszál, hogy a háborúkban tevékenykedő szakácsoknak van egy egyedülálló, s egy eddig még fel nem fedett pszichológiai szerepe: egy csapatot élelemmel ellátni fontos taktikai kérdés, az éhes baka ugyanis nem érzi magát biztonságban.

19:00, Savaria Filmszínház: animációs filmek

Furcsa városi hős és egy elfelejtett zongora játszik főszerepet a német Gregor Dashuber és Marian Mentrup filmjében, ennek a trailerét mutatjuk most, de ezen kívül még lesz jó sok animációs agymenés, menni érdemes lesz.

21:30, Fő tér: Fatima Spar and The Freedom Fries (koncert)

Az elbűvölő, török származású énekesnő által vezetett, eklektikusan nemzetközi felállású, főként a balkán országaiból származó zeenkar laza szvingbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmermuzsikája felhőtlen és igazán táncos szórakozást ígér. (A Living Room is újra összeáll egyébként erre a napra, pont előttük fog fellépni, de ezúttal a szombathelyi Horváth Dániel "Dudu" becsatlakozásával.)


Június 4. szombat


15:00, Fő tér: Csángálló (koncert)

Szombathely szívében kerül egy kicsit ápolásra a csángó kultúra: a zenekar 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy a moldvai és gyimesi csángó kultúra zenei világát megpróbálja autentikus formában tükrözni, énekkel, furulyával, kobozzal és a manapság táncházakban elterjedt, s ezáltal nehezen nélkülözhető dobbal - ebből kapunk egy adaggal szombat délután.

19:00, Savaria Filmszínház kamaraterem: dokumentumfilmek

A Li Ké Terra című film két Portugáliában élő illegális bevándorló, Miguel Moreira és Ruben Firtado szebb jövőről álmodozó mindennapjait mutatja be. De ez csak egy kisfilm a sok közül, érdemees végimustrálni a többit is.

20:00, Fő tér: Napra (koncert)

A 2004 őszén Budapesten alakult zenekar világzenében jeleskedik, dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amit viszont nem autentikus formában adnak elő, hanem átértelmezik a 21. századra. Valahogy így:

21:00, Savaria Filmszínház: Csendes lelkek (nagyjátékfilm)

A meryák egy finnugor népcsoport a Nero tó közelében, Oroszország közép-nyugati részén, akik a 17. század körül asszimilálódtak ugyan, de mítoszaik és hagyományaik a modern életformában is fennmaradtak. Itt játszódik a film, aze semények egy temetési szertartás köré fonódnak, és persze tekergőzik egy szerelmi szál is.


Június 5. vasárnap


16:00, Fő tér: Irie Rocktrio (koncert)

Az Irie Rocktrio ötlete a hazai közönségkedvenc Irie Maffia zenekari próbái és soundcheckjei alkalmával született meg. A kőszegi születésű és kötődésű tagok nagyon szerettek ugyanis együtt zenélni, és szabadidejükben megküldeni a dögös, klasszikus rockzenét. Ez ölt most testet. Zenei világukat egyébként a Led Zeppelin, Black Sabbath, Audioslave, The Who, Rage Against the Machine, Guns 'n' Roses, Eagles of Death metal és a mai dallamos, táncolható angol-amerikai kortárs rockzene határozza meg.

17:00, Savaria Filmszínház: Testvér (nagyjátékfilm)

Venezuelában nem könnyű az élet, csak hogy újat mondjunk, és ez a film ezt egy eredeti történet képében mondja el. A La Ceniza szegénynegyedben felnőtt két testvérről szól, akiknek gyerekként egyetlen szórakozásuk a foci volt, most egyikük kivételes csatár, másikuk karizmatikus csapatkapitány. Feltörniük azonban még nem sikerült. Életük legnagyobb lehetősége egy segédedző személyében bukkan fel, aki meghívja őket, hogy a város legjobb csapatával, a Caracas Futball Klub játékosaival edzzenek. De tragédia leselkedik rájuk.

20:00, Fő tér: Voler Mouche (koncert)

Bossa, lounge, de még inkább udvarias elektronikus dzsessz, ahogy egy ízben az alapító Miski Ádám fogalmazott. Méltó lezárása a hétnek, de semmiképp sem a Mediawave-nek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2011