Altatódal – Bezárt a Médiawave főtéri helyszíne

Holnaptól csak a fedett tereken folytatódik a fesztivál, a Fő térről eltűnik a nagyszínpad. Blues, rock és improvizatív pop vasárnap, elalvásig.

Ez utóbbi jelzőt az utolsó fellépő, a szombathelyi Voler Mouche fogalmazta meg saját magáról. Róluk majd később, de stílusukkal könnyen zárták a programot, ugyanis senkit sem pörgettek fel, így nem is kellett lecsillapítani a hangulatot, csillapodott az magától.

Kevés az önkéntes

Sajnos, egyéb elfoglaltságaink miatt a délutáni fellépőkről lemaradtunk. Pedig a Fuzzbox Jimmy Hendrix imádatával egyet tudunk érteni, szereztek ők már kellemes perceket többször is. Az Irie Rocktrió-ról nem tudunk mit írni, nem hallottuk őket, sajnáljuk, mert a trió ebben a műfajban mindig érdekes, hiszen keményen dolgozniuk kell a zenészeknek, hiába, kevés a hangszer.

Amit viszont a legjobban sajnálunk, az Thanks Jimmy produkció volt. Tavaly már leírtuk egyszer, a dolog lényege, hogy önként jelentkező gitárosok, lehetőleg minél többen, egyszerre játsszák Jimmiy Hendrix Hej, Joe c. örökzöldjét, ezzel tisztelegve a túl korán elhunyt gitároslegenda előtt.

Úgy tűnik, a visszafogottabb közönségérdeklődés hatással volt a zenészi aktivitásra is, míg tavaly azt írtuk Thanks Jimi! – Ötven gitáros nyomta a Hey Joe-t 2010. May 02. 11:09 , hogy olyan ötven gitáros nyomta együtt a bluest, a szemtanúk szerint most ennél némileg kevesebben voltak. Kár, mert Szombathely ezzel felkerülhetne arra a térképre, amelyen a Thans Jimmy-városok vannak, köztük olyanok, ahol ezreket mozgat meg a nemes ügy.

Nem kellett tolakodni…

A Mediawave most már szokásos fellépője Zsoldos Báró Zoltán, tavaly egy trióval, most a négytagú Kacifánt együttessel, amely ígérete szerint magyar népzene által megihletett bluest játszik. A beszámolók szerint alig egy órát játszottak, az biztos, hogy este hétkor már nem voltak a színpadon.

És a színpad előtt sem voltak sokan, éppúgy, mint az elmúlt napokban, most sem kellett tolakodni, lökdösődni. Kényelem szempontjából ez kedvező, de úgy látszik, nincs igazán értéke a közönség szemében az ingyenes produkcióknak. Pedig ezeknek az lenne a célja, hogy felkeltse a városlakók figyelmét a fesztiválra, hátha ezzel a fizetős programok is nagyobb nézőszámot vonzanak. Úgy tűnik, nem nagyon jön be a taktika, érdemes lenne elgondolkodni az okokon.

Pedig ilyenkor, a szabadtérre szervezik be a közönségbarátabb, vagyis populárisabb programokat. De nagyon látszik, hogy ezek, a populáris zene mívesebb produkciói mára rétegzenék lettek. Mint ahogyan az lett az egy fokkal gépiesebb beütésű Voler Mouche is.

Altatódal a Voler Mouche-tól

- Mindjárt elalszom ezen a zenén – mondja mellettem egy fiatal nő, ásítva, a koncert 25. percében. És igen, ez a legszembetűnőbb. Monotonitást sugalló kompozíciók, amelyek a megszólalásig, sőt, még azután is hasonlítanak egymásra, hiába énekel különböző dallamokat a szép hangú, és komoly kvalitásokkal rendelkező Kiss Flóra.

És ez érvényes a kompozíciókra is. Láthatóan nagy gonddal megszerkesztett, meghangszerelt dalokról van szó, amit – mint említettük - improvizatív popnak minősít a zenekar. Szerény véleményünk, hogy klubokba, zenelejátszókba való ez a stílus, nem igazán szabadtéri koncertre.

Pedig igényes a dolog, mint említettük már, komoly zenészi teljesítményről, hangszerelési tudásról árulkodik. Csak kissé – hogy is mondjam – egysíkú, és egy idő után a dobgép monotóniája idegesítővé válik. A legjobb percek azok, amikor a bossanovás ritmusképletek jönnek elő, azokban van némi lendület. Kár értük, pedig úgy gondoltuk, három év alatt (lásd második bekezdésünktől itt) sikerül elmozdulni az izgalmasság felé.

A show folytatódik

És még egy megjegyzés. Értjük mi, hogy külföld és MySpace, meg hogy angol nyelven lehet komolyabb sikereket elérni. De a közönségsiker egyik legfontosabb feltétele, hogy a közönség képes legyen azonosítani magát a színpadon látottakkal, hallottakkal. Ha a dallamok még nem ismerősek, akkor a szöveg, a megjegyezhető refrén adja ehhez az alapot. Ez itt hiányzik - főleg egy ilyen heterogén, gyerekektől idősekig terjedő közönségpaletta előtt -, úgyhogy szerintünk van azért hátulütője is az angol favorizálásának.

Mindent egybevetve, lehet, hogy szándékos volt őket a szabadtéri program végére rakni, hiszen ácsorgó, nézelődő, ásítozó embereket láttunk a Főtéren. Talán nem is baj, hiszen vasárnap van, holnap munkanap, és – sajnos – vége a Mediawave szabadtéri programjainak.

A fesztivál persze folytatódik, a program Mediawave rovatunkban elérhető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Thanks Jimi! – Ötven gitáros nyomta a Hey Joe-t

A legfiatalabb ötéves, a legidősebb olyan hatvan körül jár. Jimi Hendrix balladájával emlékeztek a legendás gitáros halálának 40. évfordulójára. Blues nap a Médiwave fesztiválon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2011