Zsíroskenyérrel csángálni – Mediawave 2011

Karnevál óta Szombathelyen is tudjuk, van annak bája, ha éjszaka a Szentháromságszobor tövében, a csillagos ég alatt lángosozhatunk...

Spontán játszótér és gasztrobódék a Fő téren

Manapság minden valamire való szabadtéri kulturális megmozdulást kisebb gasztrofesztivál körít. A Mediawave Fő téri bódévárosát is körbecsángáltuk, amit találtunk: lacikonyhás sültes-húsos kolbászos lángosos felhozatal, e mellett kínálják még a finoman megpaprikázott tradicionális házibuli-kaját, a zsíros deszkát. Hozzá karneválian borsos árakon sört vagy bort hörpinthetünk, vagy jobbféle magyar pálinkákkal izzíthatjuk a torkot. Van annak bája, hogy éjszaka, a Szentháromságszobor tövében, a csillagos ég alatt lángosozhatunk, még ha az olajmedencében sült tésztáért az ötszáz forintos árat kicsit sokalljuk is, de az élményért bezony fizetni kell.

A Fő téri fesztiválos gasztrosarkok között a legtutibb találmány a gyermekbarát szobrok sora, a ló és teknős, amelyek hiánypótló építmények a tér e kevésbé gyerekbarát szegletén. A Mediawave-esek egyet biztos tudnak, ezt tavaly a Cinema Cafe előtti területen már bebizonyították: élhető tereket varázsolnak a rendezvényük köré.

Mediawave 2011. - szombat
Mészáros Zsolt

Péntektől szombatig, csángók és az underground

Aki pénteken nem ijedt meg a késő délutáni felhőszakadástól, és kinézett a Fő térre, kilenctől hajnalig a zsíros deszka mellé jóféle zenei csemegékbe is belekóstolhatott. A téren szellősen voltunk, éppen elegen. Jó találmány a színpad elé pakolt padok sora, ide lecsüccsenhetünk, ha közelről, nem pörgősen akarjuk élvezni a bulit. A Living Room bemelegítette a közönséget, Fatima Spar és zenekara pedig fergeteges bulit csapott. A balkáni és osztrák erőkből álló bécsi zenekar laza szvingbe oltott világzenéje pazar esti szórakozás. A buli a Cinema Cafeban ért véget, ahol a Romungro Gypsy Band csapott a húrok közé.

Mediawave 2011. - szombat
Mediawave 2011. - szombat
Mészáros Zsolt

A Nemzeti Összetartozás délutánján, szombaton a Mediawave-en ízelítőt kaphattunk a gyimesi csángó népi kultúrából. A Kárpátokon túli magashegyi patakvölgyekben, a történelmi Magyarország legkeletibb határán élnek a gyimesi csángók, akik a múlt század végéig elzárt körülmények között voltak és emiatt rengeteg ősi kulturális értéket őriztek meg. Elég csak meghallgatni archaikus magyar nyelvű beszédüket. A ”népi udvarában” nem egyszerűen a színpadra léptek, hanem muzsikájuk es táncaik közt beszélgetni is lehetett velük, megkóstolni ételeiket.

aPnoe FolK unDeRGRounD
aPnoe FolK unDeRGRounD
Mészáros Zsolt

Kora este aztán a magyar népzenei alapokon nyugvó, minőségi underground zenét játszó Apnoe Folk Undergroundra ejtőzhettünk, majd a világzenét játszó Napra zenekarral folytatódott a buli.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Fényírók kultúrsokkja, metál-megőrülés, felolvashow - Programkavalkád

Sűrű napok elé nézünk, a Mediawave csütörtök délutántól számtalan koncerttel és filmmel jelentkezik Szombathelyen. Közben csütörtökön a városban szerteszét az Ünnepi könyvheti felolvashowja zajlik. Részletek...

Mediawave: Csillagok háborúja és francia virágének

Eléggé eklektikus – mondom, mire a haver: Éppen ezért fantasztikus. Ferenczi Györggyel és a Rackajam-mel elrajtolt az idei Mediawave.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2011