Tényleg kellene közös európai hadsereg?

A cikkünk végén Ön is szavazhat a kérdésről.

A legutóbbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy miként válhat egy díj diplomáciai eszközzé az Európai Unió kezében. Alekszej Navalnij és a Szaharov-díj története Megmérgezték, börtönbe zárták, ám így is az orosz politika megkerülhetetlen alakja lett January 02. 11:24 jó példája annak, hogy az EU milyen módon képest nyomást gyakorolni azokra az országokra, ahol sérülést szenvednek az alapvető emberi jogok.

A Konferencia Európa Jövőjéről szóló uniós program több témában is lehetőséget ad az állampolgárai számára, hogy beleszóljanak abba, hogy miként képzelik el Európa jövőjét a világpolitikában.

A mai cikkünkben arra keressük a választ, hogy egyáltalán fontos-e, hogy az európai közösségre úgy tekintsünk, mint egy olyan egységre, amely minden tagállama nevében képes egységes állást foglalni egyes geopolitikai eseményekkel kapcsolatban, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen javaslatokat fogalmaztak meg a civilek a digitális platformon.

Egységben az erő

Az Európa jövője rovatunk legelső cikkében beszámoltunk Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének 2021. December 08. 15:34 arról, hogy a konferencia nem csak a polgári vitacsoportokból áll, hanem a digitális platformból is.

Ez azért is hatékony, mert amellett, hogy a vitacsoportok néha összegyűlnek egy-egy európai városban, hogy megosszák egymással az elképzeléseiket és kidolgozzák a javaslataikat, lehetőség van arra is, hogy azok, akik nem részei a vitacsoportoknak a digitális platformon keresztül csatlakozzanak be a folyamatokba.

Gondolattérkép az Európai Unió lehetséges nemzetközi szerepéről
Konferencia Európa Jövőjéről weboldal

Most pontokban összeszedtük, hogy melyek azok a javaslatok a konferencia online közösségében, amelyekre felfigyeltek az európai politika élvonalában:

 • Szigorúbb kiállást és fellépést kívánunk azokkal az országokkal szemben, amelyek újra és újra megszegik a nemzetközi emberi jogi egyezményeket, illetve szerződéseket.
 • Az Uniónak vezető szerepet kellene játszania például az Izrael és Palesztina közötti békeépítési folyamatban.
 • Közös, szigorú szabályokkal működő európai fegyverkiviteli rendszerre lenne szükség, amely rendszerrel biztosítani lehetne, hogy az Unióban gyártott fegyvereket ne használhassák semmilyen konfliktus szítására a világon, vagy az emberi jogok megsértésére.
 • Közös kül- és biztonságpolitikára lenne szükség ahhoz, hogy az EU biztosítani tudja az európaiak biztonságát, egyúttal elő tudja mozdítani a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot és a környezet védelmét a szomszédságban és az egész világon.
 • Uniós szinten jöjjenek létre specializáltabb erők vagy intézmények is, például egy európai katonai akadémia továbbá hozzanak létre katonai alapképzést az európai fiatalok számára.
 • Közös uniós útlevél létrehozása minden európai polgár számára, valamint az európai zászló és az európai himnusz rendszeres használata nemzetközi kontextusban.
 • Döntő fontosságú, hogy az EU szilárd és egységes entitásként lépjen fel a nemzetközi politikai porondon és számos hozzászólás szorgalmazza az egyhangú döntéshozatal eltörlését.
 • Európai Uniónak ki kell dolgoznia egy olyan külföldi befektetéseire irányuló stratégiát, amely ellensúlyozni tudja Kína befolyását globálisan és mindenekelőtt a fejlődő országokban.
 • Az uniós kereskedelmi politikát értékalapon kell megreformálni. Ez összességében annyit jelentene, hogy a kereskedelmi politika összhangban legyen az emberi jogok és a környezeti előírások tiszteletben tartásával.
 • EU bővítésének folytatására szólít fel a nyugat-balkáni partnerek integrálásával annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a békét és a stabilitást a régióban.
 • Egy nagyhatalom hadsereg nélkül

  Vannak olyan hozzászólók a digitális vitákon, akik határozottan egy egy közös európai hadsereg felállítása mellett érvelnek. Sokan úgy vélik, hogy az Európai Unió csak akkor lesz képes nagyhatalommá válni, ha megteremti a nagyhatalmi státusz legfontosabb feltételét: az egységet.

  Osztrák katonák hadgyakorlaton
  Wikipédia

  Ebbe pedig beletartozik egy közös hadsereg a közös kül-és biztonságpolitika. Ezek a felvetések azért is érdekesek, mivel legtámogatottabb javaslatoknak számítanak a témában.

  Az egyik résztvevő így érvel a közös hadsereg mellett:

  “Akármennyire is vitatott a felvetésm az Európai Uniónak ideje lenne egy egységes uniós hadsereg létrehozásán dolgoznia”

  Egy közös európai hadsereg támogatottsága a tagállamokban
  Konferencia Európa Jövőjéről weboldal

  Ezek után kifejti az álláspontját, hogy miért lenne szükség egy európai hadseregre, majd azzal zárja a bejegyzését, hogy ha Európa továbbra is békét akar, akkor meg kell védenie magát az idegen, ellenséges szándékú nagyhatalmak befolyásától és agressziótól.

  Miért lenne fontos egy Európai hadsereg?

  Az Európai Intervenciós Kezdeményezés nevű fegyveres erő felállítását Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szorgalmazta. A közös hadsereg elképzelését korábban a volt német kancellár, Angela Merkel is támogatta.

  A közös hadseregre azért lenne szükség, mert bár a legtöbb uniós ország NATO-tag, sokan úgy gondolják, hogy a katonai szövetség európai tagjai túlságosan támaszkodnak az Atlanti-óceán túlpartján található Egyesült Államokra.

  Az Egyesült Államok már sokkal kevésbé kezeli az öreg kontinens országait egyenlő partnerként, emellett már az sem garantált, hogy minden esetben hathatósan tud Európa segítségére sietni, ha biztonsági fenyegetéssel kell szembenéznie.

  A Portfolió korábban összegezte, hogy mik azok a fenyegetések, melyekkel jó lenne, ha az Európai Unió egységes álláspontot képviselve tudna szembenézni:

 • terrorizmus
 • a migráció
 • az ukrán válság
 • Oroszország esetleges fenyegetése
 • Fehéroroszország esetleges destabilizációja
 • egy esetleges újabb koszovói konfliktus
 • tengerentúli békemissziók
 • Sokak szerint a NATO már nem nyújt elég védelmet Európának

  Az EU több mint egy gazdasági közösség…

  Bizonyára sokan nem tudták, hogy az Európai Unió több mint egy gazdasági közösség. Arról a mai napig zajlanak a viták, hogy mennyire lehet értékközösségnek nevezni, bár hozzáteszem, hogy az a tagállam, amely felvételt nyer a közösségbe az elfogadja azokat az uniós értékeket is, amelyeket a saját önmeghatározása szempontjából fontosnak tart.

  Ezt nem csak az alapító okirat elfogadásával tették bizonyossá a tagállamok, hanem voltak különböző módosító szerződések, amelyeket ők is ugyanúgy elfogadtak.

  Ilyen volt az amszterdami, a nizzai és talán az egyik legjelentősebb a lisszaboni szerződés . Ezek amellett, hogy megerősítették az Európai Unió hatékonyságát és demokratikus legitimitását, javították az Unió egységes fellépését a nemzetközi színtéren.

  Az Európai Unió így képes volt olyan egységként fellépni, amely a történelem során eddig példátlan volt, hiszen gondoljunk bele, hogy az EU megalakulása előtt nemhogy európai egység nem volt, hanem kisebb-nagyobb kihagyásokkal háborúk sorozatát vívták különböző nagyhatalmak vagy uralkodó családok a kontinensen.

  Nézzük meg, hogy eddig mit tett az Európai Unió a világban:

 • Az EU világszerte béketárgyalásokat bonyolított és támogatott a viszályok megszüntetése érdekében.

 • Az EU világszerte a demokráciát és a jogállamiságot képviseli. Az emberi jogokat központi helyre emelte a többi országgal ápolt kapcsolataiban.
 • Nemzetközi szinten az EU részt vesz a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális migráció elleni küzdelemben.
 • Az EU vezető szerepet vállal a klímaváltozás elleni globális harcban.
 • Az EU a tagállamaival együtt a fejlesztési segélyek legnagyobb adományozója a világon. Hozzájárulása világszerte több millió ember számára óriási segítséget jelent.
 • Az EU a kereskedelemmel is elősegíti a fejlődést, hiszen piacait megnyitja a fejlődő országokból érkező árubehozatal előtt, és arra buzdítja őket, hogy egymás között is fokozzák a kereskedelmet.
 • Az EU a tagállamaival együtt a humanitárius segélyek legnagyobb adományozója a világon. Ezáltal életmentő segítséget nyújt a katasztrófák áldozatai, a menekültek és a szükségben lévők számára.
 • Január elején Varósban ülnek össze a polgári vitacsoportok
  Konferencia Európa Jövőjéről weboldal

  Legközelebb 2022. január 7-9-én az éghajlatváltozás, a környezetvédelem és az egészségügy áll a polgári tanácskozás középpontjában, amelyeknek az eredményeiről később számolunk be. De addig is bárki megoszthatja a véleményét bármelyik témával kapcsolatban a Konferencia Európa Jövőjéről weboldalán és a cikkünk végén leadhatja a szavazatát a mai témánkban is.

  Természetesen várjuk a hozzászólásokat is.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője