Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkérdeztük Nemény Andrástól, hátrányba kerül-e az a város, ahol ellenzéki a polgármester

Az Éljen Szombathely választási szövetség polgármester-jelöltjét azokról az ügyekről faggattuk, amikkel támadják.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fidesz már régóta azt kommunikálja, hogy ha a városvezetés is ahhoz a párthoz tartozik, mint a kormány, az a jó, akkor kap támogatást. Ha ellenzéki, akkor gyakorlatilag feketelistára kerül.

Ez nagy tévedés! Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy az ellenzéki vezetésű városokba ment a több pénz. A legtöbb uniós és kormányzati pénzt Szeged kapta. Itt a baloldal és több szervezet által támogatott polgármester minden nyugdíjasnak fejenként 10 ezer forint támogatást tudott adni a költségvetésből.

Szegednek 2002 óta, azaz 17 éve az MSZP-s Botka László a polgármestere, aki nagyon ügyesen tudott pályázni az Unióhoz. Az Unióban pedig figyelnek rá, ki tud jól pályázni – no és a magyar kormánypropaganda nagyon nem tetszik nekik.

Nemény András
BZ

Ugyanakkor itt van Szombathely, amely alulteljesített a többi városhoz képest.

A városvezetésnek például nagyon rossz kérései voltak, amikor leszerződtek a Modern Városok programban Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 a kormánnyal. Mondjuk, a Gothard-kastély felújítására Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 aláírt szerződés teljesen értelmetlen volt, kérhettek volna pénzt utakra, járdákra, alacsonypadlós, korszerű buszokra, a Gothard-kastély felújítására lehetet volna pályázni a kastélyprogramban.

Ahhoz, hogy egy város uniós támogatást kapjon, kell-e a kormány támogatása is? A kormány meg tud vétózni egy támogatást?

Nem. A jövő arrafelé mutat, hogy egyre inkább az egyes városokra profilozott támogatások érkeznek. Mert az Unióban is látják, hogy így érdemes fejleszteni, ha nem akarják, hogy a kormányzati vízfej lenyúlja, és olyan vállalkozásoknak adja a pénzt, ahonnét azt könnyen ki tudják venni. Olyan beruházásokat akarnak megvalósítani, ami az adott városnak jó, és ahol nem az a lényeg, hogy a profitot hogyan akarja lenyúlni majd a kormányzati vezetés.

Ezekből a pályázatokból, támogatásokból kimaradnak a kormányzati szervek?

Ilyenek már most is vannak. A TOP-programokat, azaz a Térségi Operatív programokat a városokhoz delegálták, a városok döntötték el, milyen célokra pályáznak. Csak nem sikerült minden esetben jó dolgokra pályázni, mert az ezzel foglakozó hivatalnokcsoport sem volt a helyzet magaslatán. A Városfejlesztési Kft. pedig folyamatos csúszásban, elmaradásban van,

Én magam már most tárgyalok a Szombathelyre közvetlenül lehívható uniós forrásokról az Európai Unió új vezetőivel.

Azt mondta, hogy Szeged nem csak uniós, hanem állami forrásokból is kapott támogatásokat. Ez hogyan sikerülhetett?

Valószínűleg jól elkészített, jó dolgokra tudtak pályázni. A kormány is úgy tud adni, hogyha valaki előkészíti a projekteket. Az elmúlt öt évben nem volt megkülönböztetés kormányzati és ellenzéki városok között. Celldömölk is megkapott minden pénzt, amire pályázott, pedig ott baloldali polgármester van.

Országos szinten is elindultak olyan hírek, miszerint az a terve, hogy ha úgy alakulnak a választási eredmények, Czeglédy Csaba ismét alpolgármester lenne.

Ez egy Fidesz kreálta álhír. Csaba már volt alpolgármester, most egyáltalán nincs ilyen ambíciója. Nekem viszont határozott elképzeléseim vannak, hogy kik lesznek majd az alpolgármestereim.

Ha Csabát a saját választókerületében A DK, a Szolidaritás és az Éhen Gyula Baráti Kör is beállt a szombathelyi ellenzéki összefogás mögé 2019. June 11. 19:52 megszavazzák a választói, az nyilván egy erős legitimációt jelent a számára, teljes jogú tagja lesz a testületnek, de nem lesz benne a városvezetésben.

Ő tőlünk külön, függetlenként indul, nem lesz tagja a frakciónknak sem, és én az Éljen Szombathely-frakció tagjaiból választok alpolgármestereket.

Korábban sokszor írtunk róla Tizenhat napot kellett várni februárban az első szombathelyi szalagvágásra 2018. February 18. 13:39 , hogy a Fidesz emberei állandóan szalagokat vágnak át, volt, amikor egy vízcsapot Gondolta volna? Egy egész osztály és jó pár öltönyös kell egy ivókút avatásához 2018. September 11. 19:08 , meg két piszoárt is átadtak. Most az embernek van egy olyan érzése, hogy hiába van új többség, megmaradt ez a gondolkodásmód. Azt vesszük észre, hogy az új többség is átad Újabb, egy háztömböt körülvevő járda újult meg a Rohonci úton 2019. August 07. 16:19 minden négyzetméternyi felújított járdát.

Egyetlen egyszer volt szalagvágás, akkor is az érintett társasház legidősebb lakója vágta át A társasház legidősebb, 90 éves lakója adta át a felújított járdát a szombathelyi Derkovits lakótelepen 2019. July 23. 14:36 a szalagot, az is szimbolikus volt, jelezve, hogy a felújított járdát a lakók használják.

A 90 éves Baranyai Ferenc vágta át a szalagot a Szűrcsapó út felújított járdájánál
Mészáros D. Zsolt

Amikor többségbe kerültünk, és plusz 500 millióval gyakorlatilag megdupláztuk Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit 2019. March 20. 19:14 az út- és járdafelújítások keretét, a városvezetés azt mondta, ez értelmetlen dolog s nem lehet megcsinálni, semmi sem valósul meg a kibővített tervekből.

Meg akarjuk mutatni, hogy tudatosan akarták félrevezetni a szombathelyieket. Amit megígértünk, azt meg is tudjuk csinálni és ezt így tudjuk bizonyítani. Azt akarjuk, hogy az emberek tudják, ezek a felújítások abból a plusz keretből történtek, amit mi szavaztunk meg. Hogy lássák, az út- és járdafelújítás nekünk nem csak szavakban, hanem ténylegesen is prioritás.

És majd jönnek az óvodások és az iskolásokat is az átadásokra?

Véletlenül sem! Óvoda és iskola-felújításokat meg fogunk szavazni, de nem lesz olyan, hogy mi biodíszletként használnánk őket. De nem minden felújításról tartunk most sem sajtótájékoztatót, hanem például a Facebookon mutatjuk be, sokszor videóval, hogy mit sikerült összehozni. De muszáj kommunikálnunk, amit csinálunk.

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy két polgármester-jelöltje lesz a városnak, aztán bejelentkezett egy harmadik is. Koczka Tibor jelenlegi fideszes alpolgármester függetlenként indul Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere polgármester-jelöltként indul pártja és az ellenzék jelöltjei ellen 2019. August 06. 10:46 , de beállt mögé a Pro Savaria Koczka Tibor polgármester-jelöltségét támogatja a Pro Savaria 2019. August 08. 15:53 majd a Jobbik A Pro Savariával közösen indul a szombathelyi Jobbik az önkormányzati választásokon 2019. August 15. 16:21 is. Milyen hatása lehet ennek a választásra?

Koczka Tibor öt éven keresztül a Fidesszel szavazott mindenben, a mai napig tagja a Fidesznek. Ha a Fidesz korábbi listavezetője, a polgármester volt első számú helyettese elindul, szembe a Fidesszel, akkor a Fidesznek kell megmagyaráznia, hogy ez hogyan történhetett. Fideszes belharcként fogom fel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra