Szombathely régen és ma - A Nagyszálló

Hajdanán készült képeslapok nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket újra lencsevégre kapni.

Az elmúlt évek híreiben hányatott sorsa miatt oly’ sokat szereplő épület Lejjebb viszik a Savaria Nagyszálló árát 2010. July 21. 07:29 múltja majdnem pontosan 100 esztendővel ezelőttre nyúlik vissza. A Vida Artúr által szecessziós stílusban tervezett, háromemeletes épület 1913-1914-ben készült el. A földszinti részen polgári kávéház jellegű közösségi találkozóhely, az emeleti részeken pedig vendégszobák kerültek kialakításra.

Maga az épület a dzsentri-stílus ellensúlyozására, a megyei kaszinó ellenpontjaként a megerősödött és öntudatos szombathelyi polgárság kezdeményezésére épült fel. Elhelyezésére az egykor a színház céljaira fenntartott helyen került sor, melyet akkor Március 15. térnek hívtak. Felépültével a két társadalmi réteg közti vetélkedés áldozatául esett az a városrendezési terv, hogy a (mostani) Széll Kálmán utcát nyugati irányba meghosszabbíthassák.

Szombathely régen és ma - A Nagyszálló
Vágvölgyi Bálint
Szombathely régen és ma - A Nagyszálló
Vágvölgyi Bálint

Az épületet a kommunista időkben természetesen államosították és egészen az 1970-es évekig a barátinak nevezett országokból érkező „repi” vendégek elhelyezésére szolgált. 1982-ben történt meg az első jelentősebb felújítása és statikai megerősítése. Ez a korszerűsítés azonban felemásra sikeredett: a szobák jelentősebb részében csak részben vagy csak közös helyiségekkel oldották meg a komfortosítást.

Az épület Mártírok tere felé néző első emeletén elhelyezkedő, 400 vendég befogadására alkalmas impozáns ún. télikert komolyabb rendezvények megtartására is alkalmas volt. 2002-ben itt jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök Kertész Imre Nobel-díjra jelölését. Az időközben tulajdonossá vált kecskeméti székhelyű IGN Zrt. 2005-ben, a kevésbé komfortos szállodai szolgáltatások iránti kereslet csökkenésére hivatkozva zárta be az épületet.

Szombathely régen és ma - A Nagyszálló
Vágvölgyi Bálint
Szombathely régen és ma - A Nagyszálló
Vágvölgyi Bálint

Az elmúlt évtizedben az épület sorsa többször terítékre került, többször a belváros rekonstrukciójának részeként. A város rendezési terve szerint kizárólag szállodai és rekreációs célokra hasznosítható. Meghirdetett vételára a várható nagy felújítási költségek miatt folyamatosan csökkent. Sorsának végleges rendezését a vendégek fogadásához szükséges parkolóhelyek problémája tovább nehezíti. A város elővásárlási joga az amúgy is szövevényes történetet tovább bonyolítja, bonyolította.

Az állagromlás miatt a bezárt szálloda tetejéről időnként lepottyanó cserepek a tavalyi évben komolyabb balesetveszélyt is jelentettek a környéken közlekedőkre, de a tulajdonos cég végül orvosolta a problémát. 2011 nyarán végül eladták az épületet: igaz, hogy a bécsi székhelyű új tulajdonos a korábbival azonos érdekeltségbe tartozik és a csak technikai jellegű üzlet más ingatlannal kapcsolatos terveiket segítő akció volt csupán. Az egykori patinás Kovács/Savaria Szálló hányattatásai tehát még nem értek véget...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Lejjebb viszik a Savaria Nagyszálló árát

Közel 40 százalékkal olcsóbban kínálja a Savaria Nagyszállót a tulajdonosa. A város előtt itt a lehetőség, hiszen az épület régóta felújításra vár. Kérdés, hogyan dönt majd a közgyűlés.

Nagyüzem a szombathelyi belvárosban – Rend lesz a karneválra?

A felújítás után is aszfaltosak maradnak az utcák, díszkő többnyire csak a gyalogjárdáknak dukál. Zajlik a szombathelyi belváros felújítása.

Mi van veled szombathelyi Nagyszálló? – Képgaléria

Hány kávéházi beszélgetés, bál és esküvő zajlott itt! És hány forró éjszaka telt el benne! De ez mára csak múlt idő. Évek óta üresen áll Szombathely legpatinásabb épülete, a Savaria Nagyszálló. Nézze meg, hogy fest most belülről!

Mi lesz veled, Savaria Nagyszálló?

Az önkormányzat megmentené a valaha szebb napokat látott szállodát, de ez csak egy tőkeerős befektetővel lehetséges.

Múltbanéző - Savaria Szálló

A Savaria Szálló - egykori Kovács Szálló -, háromemeletes, szecessziós tömbje 1913-1914-ben készült Vida Artúr tervei alapján.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző