Annyi szemetet termelünk, hogy lassan belefulladunk

A mai cikkünkben különböző praktikákat mutatunk be, hogyan lehet csökkenteni a hulladékfelhalmozást a mindennapjaink során.

A hulladék gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, de amíg az ember a természettel harmóniában élt, addig nem keletkezett olyan hulladék, ami ne tudott volna újra hasznosulni.

Viszont ahogy telt az idő, az emberek közösségekbe szerveződtek, először csak kis közösségeket, majd egyre nagyobb településeket, városokat hoztak létre, és ezzel együtt a társadalmak hulladéktermelése is teljesen átalakult.

Rengeteg szemetet termelünk, főleg a fogyasztói társadalom miatt.
Olvasó

Az ókorban már rendeletben szabályozták , hogy a város határától másfél kilométerre lehet szemetet lerakni, a nagy pestisjárvány után Londonban már elkezdték megbüntetni a szemetelőket. A középkorban nem beszélhetünk szisztematikus hulladékkezelésről, csak a 19. században vált általánossá a hulladék eltakarítása. Elsősorban a higiénia és a járványok megelőzése miatt volt ez szükséges.

Napjainkban amellett, hogy szintén a saját egészségünk és környezetünk tisztaságának a megóváskaképp takarítjuk el a szemetet, felmerült az a kérdés is, mennyire környezettudatos, ha csak annyit teszünk, hogy reggelente levisszük a szemeteszsákot, és beledobjuk a kukába?

A hulladéklerakókból szennyező anyagok juthatnak a talajba, a vizekbe és a levegőbe. Az ellenőrizetlen szemétlerakás következtében veszélyes vegyi anyagok kerülhetnek a környezetbe, ami kockázatot jelent az emberek egészségére nézve.

Egy csordultig töltött kuka Szombathelyen.
Mészáros D. Zsolt

Az Európai Unió gazdaságában az egy főre jutó anyagfelhasználás 16 tonnát tesz ki évente. Ebből 6 tonna hulladék keletkezik, amelynek a fele hulladéklerakókba kerül. Sok tagállam számára továbbra is a hulladéklerakók jelentik a legfőbb eszközt a hulladékgazdálkodás terén, annak ellenére, hogy ezek nem kínálnak fenntartható megoldást a helyzetre.

A legjobb megoldás az, ha megelőzzük a hulladék keletkezését. Ha erre nincs lehetőség, érdemes az újra felhasználás, újrafeldolgozás vagy a hulladékhasznosítás mellett dönteni. De mit tehetünk mi átlagemberek ennek érdekében?

A legtöbb, amit tehetünk, a szelektálunk és a kevesebb szemetet termelünk

Napjainkban egyre komolyabb problémát okoz a környezetszennyezés. Bizonyára mindenki látott már olyan képeket, ahol a tengerek úsznak a szemétben, amiben az élővilág szenvedi el leginkább a környezetszennyezés pusztító hatásait.

Szeméttel elárasztott tengerpart
Wikipédia

Sokan úgy gondolják, ezért az ipar, a nagyvállalatok felelősek, de gondoljunk bele, hogy a szüleinkhez, vagy a nagyszüleinkhez képest mennyi szemetet termelünk egyetlen nap alatt…

A szelektív hulladékgyűjtés több szempontból is fontos tevékenység, az összegyűjtött szemét így nem telepekre kerül, ezáltal csökken a feleslegesen felhalmozódó szemét, és az elégetésükkel kibocsátott káros anyag mennyisége is.

Szelektív kukák Németországban

Emellett ezeket az anyagokat újrahasznosítják, ami nem csak az adott hulladéktípus alapanyaga (alumínium, kőolaj stb.) szempontjából jelent takarékos megoldást, de az anyag előállításának energiaigényével és vegyszerigényével kapcsolatosan is.

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára ma már talán nem kell felhívni a lakosság figyelmét, hiszen egyre többen tartják fontosnak a hulladékgyűjtésnek ezt a módját.

Ha környezettudatosabb életmódot szeretnék választani, akkor első lépésként körbe kell nézni a mindennapi használati eszközeink között, és utána kell járnunk, melyek azok, amelyeket tartósra tudunk cserélni.

Az, aki jár vásárolni, szinte nap mint nap láthatja, hogy a gyümölcsös és zöldséges pultok mellett nem csak zacskók vannak, hanem hálók is, amelyeket igaz, hogy külön kell vásárolni, de ha az ember egyszer megveszi, akkor utána bármikor használhatja a zacskók helyett. Ugyanezt a célt szolgálja a vászontáska is, amely szintén a nagy bevásárlószatyrokat helyettesíti…

A tartós termékek mellett ki lehet emelni a fa fogkefét amely, ha tönkremegy akkor komposztálható, a műanyag palackok helyett az üvegből készült palackokat használjunk ivóvíz tárolásra stb… Nem csak a tartós termékek vásárlásával tudunk kevesebb szemetet termelni, hanem a komposztálással is.

A komposztálással tápanyagdús földet is előállíthatunk.
Wikipédia Commons

Egy átlagos háztartási kuka 27,9%-a szerves hulladékokból áll, amik komposztálhatók. Ezzel a módszerrel egyébként nem csak kevesebb szemetet termelünk, hanem tápanyagdús földet is előállíthatunk.

Egyre többen gondolják úgy, hogy az iszonyatos mennyiségű termelést meg lehetne állítani azzal, ha kisebb igényt tartunk egy adott termékre, például a ruhákra. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek lettek a használtruha üzletek, hiszen olcsó és jó minőségű ruhákat lehet vásárolni, ez által pedig szintén teljesül az újrahasznosítás.

Az Európa Jövőjéről szóló konferencia az újrahasznosítás mellett kardoskodik

Varósban az újrahasznosítás szabályozása mellett kardoskodtak a civilek.
Európai Parlament/ weboldal

Mind az Európai Unió, mind pedig az Európa Jövőjéről szóló konferencia elkötelezett a környezettudatosság és az újrahasznosíthatóság kérdésében. A konferencia január közepén Varsóban fogadott el környezetvédelmi javaslatokat , amelyeket az európai döntéshozók elé terjesztenek:

 • Javasoljuk az élelmiszer-csomagolás nem fenntartható formáinak gyors és fokozatos megszüntetését, ideértve a műanyag-csomagolást és az egyéb, biológiailag nem lebomló anyagokat felhasználó csomagolást is.
 • Javasoljuk, hogy ennek elérése érdekében nyújtsanak pénzügyi ösztönzőket azon vállalatok számára, amelyek biológiailag teljes mértékben lebomló csomagolási formákra térnek át, fektessenek pénzt az alternatívák kutatásába, valamint vezessenek be szankciókat a biológiailag lebomló csomagolást nem használó vállalatokkal szemben.
 • Javasoljuk, hogy az EU hozzon több olyan intézkedést, amely lehetővé teszi és ösztönzi a fogyasztókat arra, hogy a termékeket hosszabb ideig használják. Az EU-nak küzdenie kell a tervezett elavulás ellen azáltal, hogy meghosszabbítja a termékek garanciáját, és a szavatossági időszakot követően maximális árat határoz meg a pótalkatrészekre.
 • Javasoljuk, hogy az EU és a tagállamok vezessenek be intézkedéseket a környezetkárosító termékek reklámozásának korlátozására
 • Javasoljuk, hogy az üvegből, műanyagból, alumíniumból stb. készült elsődleges csomagolások tekintetében az EU egységes módon hozza létre és bővítse ki a betétdíj-rendszerek infrastruktúráját az egész EU-ban. Amikor csak lehetséges, a visszaküldött tárolóedényeket a gyártóknak újra fel kell használniuk sterilizálással, és nem csupán az anyag újrafeldolgozásával.
 • Az európai polgári vitacsoportok két utolsó ülésszaka február 11–13-án és február 25–27-én lesz, ám addig Ön is hangot adhat a véleményének a digitális platformon keresztül.

  Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Európa jövője