Stohl András lezárja, Vágó István megjelöli, Mónika kimondja - az RTL klub 2000-es éveinek krónikája (1.)

Most már lehetünk Milliomosok, kimondhatjuk délután, amit akarunk, és itt is lehet leskelődni, csak itt nem akar senki.

Régi tévés műsorokat bemutató sorozatunkban Viszlát csigatévé, helló Nagy Testvér – a TV2 2000-es éveinek legjobb műsorai (1.) June 06. 16:41 ismét az RTL klub műsorai kerülnek terítékre, most viszont már a 2000-es évekből. Korábban már szó esett Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években May 21. 15:38 sok, máig is népszerű műsorról, például a Fókuszról, illetve a Barátok köztről is. Az új évezred viszont – ahogy a többi csatornánál is – sok mindent megváltoztat.

A 2000-es évek

2000-től nagy változások jöttek a kereskedelmi tévéknél, fordul ugyanis az a bizonyos kocka, aminek következtében a TV2 elveszíti a legnézettebb kereskedelmi tévés pozícióját, és átadja legfőbb konkurensének, az RTL klubnak. Utóbbinak elég hosszú időbe telt, mire sikerült beérnie a verhetetlennek tűnő vetélytársát, amihez rengeteg jó film, illetve saját készítésű műsor kellett.

Legyen Ön is Milliomos

Vágó István a legnagyobb titokban átigazolt a TV2-től az RTL klubhoz, még 1999-ben, ahová nem akármiért csábították át. Az RTL ugyanis iszonyatos pénzeket fizetett ki egy újgenerációs, modern kvízjátékért, ami akkorra már az egész világot meghódította. Ez volt a Legyen Ön is Milliomos , ami a csatornán 2000. február 29-én debütált.

A legelső adás

A vetélkedőben tíz játékos versengett egymással, akik közül mindig csak az játszhatott, aki az úgynevezett „sorkérdést” a leggyorsabban megfejtette. Ő kapott aztán lehetőséget arra, hogy válaszoljon egy egészen magas székben, félelemkeltő zene mellett 15 kérdésre, helyesen. Ha mindez sikerült neki, akkor a játékos 25 milliót nyert.

Vágó műsora kirobbanó siker lett. A műsort fénykorában nagyjából 3 millióan követték, amivel hamar a legnézettebb vetélkedő lett a maga korában. Az előbb hetente kétszer jelentkező játékban hamar emeltek a téten: 2000 őszén már 40 millió forint volt a főnyeremény, amit a műsor történetében csak egy valaki tudott elvinni.

Az utolsó kérdés

Cserey Gábor 2006-ban nyerte meg a főnyereményt, amiről elárult korábban néhány kulisszatitkot is. Például azt, hogy két hónapig csak a családja tudott a nyereményről, senki másnak nem szólt róla, még akkor sem, amikor már csak a sorsdöntő, 15. kérdés volt hátra.

A 40 milliós nyeremény

A műsor Vágó István vezetésével nyolc évig futott, ezután 2009-től egy évig Fábry Sándor vezette, akitől Friderikusz Sándor vette át a stafétabotot. 2019-ben a TV2 próbálkozott a műsor feltámasztásával - amelynek Gundel-Takács Gábor volt a műsorvezetője - de nem jártak nagy sikerrel.

Mónika show

Bár nem a legszebb emlékű műsor mindenki számára a szóban forgó délutáni talkshow, amelynek háziasszonya Erdélyi Mónika volt. Őt leginkább ebből a műsorból lehet ismerni, de a hölgy a talkshow előtt például híradót is vezetett a TV2-n, még a 90-es évek végén.

Kevesen tudják, de a műsor vezetéséhez több név is felmerült. Árpa Attila könyvében említette meg, hogy olyan hírességeket néztek meg, mint Marsi Anikó, Jaksity Kata és Palotás Petra . Végül mégis Mónika lett az első olyan délutáni műsor vezetője, amelyben nem híres emberek, hanem civilek szerepeltek.

A műsor első főcíme

A 2001 májusában indult műsor sikere pedig hamar jött. Mónikát délután iszonyatos mennyiségű ember követte, amit a konkurencia is képes volt egy ideig elviselni, és elismerni. A délutáni talkshow aztán hamar átfordult egy rossz irányba.

A műsorban olyan embereket mutattak be, akik hamar dühbe gurultak, és elkezdtek verekedni, a nézők pedig erre még jobban rákaptak. Ezt a médiahatóság sem nézte aztán már jó szemmel, aminek fél napos elsötétítések és iszonyatos mennyiségű pénzbüntetések lettek a következményei.

Az egyik emlékezetes adás a sok közül

Mónika népszerűsége azután kezdett apadni, miután a TV2-n Joshi Bharat műsorában jóval több volt a verekedés, mint az RTL-es műsorban. A délutáni talkshow 2010 nyarán ért véget, nem sokkal később aztán a nemrég említett konkurens műsor is megszűnt, amelyben az is szerepet játszhatott, hogy az újonnan felálló médiahatóság sokkal komolyabb szankciókkal sújtotta volt a kereskedelmi tévéket a délutáni verekedések miatt.

Való Világ

Sorozatunk előző részében már szó esett róla, hogy a TV2-n 2002 szeptemberében elindult a Big Brother, az első igazi, kukkolós valóságshow. Az RTL-nek azonban már hamarabb eszébe jutott a Való Világ ötlete.

2001 nyarán rejtélyes üzenetek jelentek meg az RTL klub képernyőjén. A reklámok arra buzdították az embereket, hogy jelentkezzenek egy olyan műsorba, ahol egész nap egy kamera figyeli majd őket, de azt még ők sem tudták, hogy mi lesz a helyszín. Felmerült egy sziget, farm, luxusvilla, és börtön is. Végül a villára esett a választás, a Való Világ indulása pedig 2001 őszére biztosra vehető volt.

A legelső beharangzó

A szeptember 11-i terrortámadás miatt azonban az RTL lefújta, és egy évvel később, 2002. szeptember 9-én , hétfőn este indult el a valóságshow Czifra Noémi és Stohl András vezetésével. Az első évad azonban nem hozta a várt sikert (a Big Brother sokkal nézettebb volt), a második évad viszont a gyors kapcsolásnak köszönhetően (a két évad között két hét szünet volt) nagyon sikeres lett, és ez a siker a mai napig tart.

2004 nyarán, a műsort hosszú időre pihenőre küldte a csatorna, ami 2010-ben tért vissza. Azóta majdnem minden évben jelentkezett új évaddal a műsor, ami 2014 óta, a hatodik szériától már az RTL II-n látható, szintén hatalmas sikerrel.

Majka rapkarrierje is itt indult be

A nyolcadik szériától a Való Világ és a Big Brother „egyesült” , ekkorra sikerült az RTL-nek elvennie a TV2-től a jogokat, így azóta a műsor neve már ValóVilág Powered by Big Borther . Az eredeti műsor idén lesz húsz éves, és ha lehet hinni az RTL klub korábbi ígéretének, akkor idén ősszel érkezik a műsor 11. évada.

A műsorban több, máig ismert híresség is feltűnt, mint például Majoros Péter Majka, Molnár Anikó, Szögeczki Ági, Baukó Éva, Nádai Anikó és Aurelio .

A negyedik széria főcíme

Természetesen ezen kívül is voltak sikeres műsorai az RTL klubnak, de a 2000-es évek első éveiben csak ez a három műsor tudott magának kiharcolni olyan helyet, aminek köszönhetően még a mai napig is sokan emlegetik őket. Nem mellesleg, ezeknek a műsoroknak hatalmas szerepe van abban, hogy az RTL azóta is őrzi a piacvezetői szerepét a kereskedelmi tévék között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

„Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n

Elindul az első országosan fogható kereskedelmi tévé, ami igazából új, csak épp egyáltalán nem. Persze, a nézőt ki kell elégíteni, akinek ennyi elég volt. Akkor.

Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években

A fiatalokat kielégítő tévé vicces módon akkor 70 éves magyar filmekkel igyekezett kielégíteni a nézőket. Aztán a totális széthullás után jöttek a jobb, majd a jó műsorok.

Költözködések, kapcsolások, vitatkozások, csodálkozások – az MTV 2000-es éveinek krónikája (1.)

Szuperbuli Lajcsival, NévshowR Hajú Péterékkel, D. Tóth Kriszta meg híradót vezet, amivel megkezdődik az elmúlt 15 év legsikeresebb MTV-s időszaka.

Viszlát csigatévé, helló Nagy Testvér – a TV2 2000-es éveinek legjobb műsorai (1.)

Kényszerből elköszön a mulatóskirály, helyette jön a zárójeles kettes, no meg a Big Brother, amelyet úgy bámultunk, mint a miniszterelnök facebookos bejelentéseit.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra