Eddig: 519 863 / 3 000 000 Ft, 37 támogató. Még10nap.
Légy része az igazságnak!

Szombathely régen és ma - A Savaria tér

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

A mai szombathelyiek közül talán sokan hihetik, hogy ez a terület csak valamiféle nyúlványa a Fő térnek. Pedig a Savaria térnek önálló története és sajátos karaktere van. Amely valahogyan intimebb és a város történetét meghatározó korok szép egymásra épülését példázza. A kis tér hangulatát a középkori eredetű ferences templom és kolostor, valamint a vele szemben a barokk XVIII. században épített egykori Savaria-szálló (ma Pannónia étterem) együtt határozta meg a terecske északi oldalát egykor alkotó polgári épületekkel. Múltkereső sorozatunkban ezúttal ez utóbbi részekkel foglalkozunk.

Szombathely régen és ma - Savaria tér
Régen...
BDMK archívum - 1964.

Az 1945. március 4-i terrorbombázásig a Király utca és a terek közös torkolatában két meghatározó dualizmus-kori épület állt. Mindkettő a korszak legjelentősebb, legtöbbet foglalkoztatott szombathelyi építészének, Rauscher Miksának a munkája. A Léván született tervező 1887-től dolgozott és élt városunkban. Számtalan magánházat (elsősorban a mai Gagarin utca villasorán vagy a Kőszegi utcában), ipari és középület (például a Premontrei Gimnáziumot) köszönhetjük neki.

Szombathely régen és ma - Savaria tér
...és ma
Vágvölgyi Bálint

A Savaria tér északi oldalán az 1950-es évek jellegzetes szocreál stílusában újjáépített házak, a mai Claudia Cukrászda helyén állt az 1904-ben elkészült impozáns, tornyos Herczeg, hivatalos nevén Palace szálló és kávéház. Építtetője, Szakács Manó eredetileg lakóházként működtette (a források Gothard-bérházként is emlegetik). A Raucher Miksára jellemző historizáló, eklektikus stílusú épületen is látszottak a tervezőjét ért bécsi és berlini hatások. A rá annyira jellemző törekvés, hogy az áttekinthető alaprajzot igyekezett a homlokzatokon is megjeleníteni.

Szombathely régen és ma - Savaria tér
Régen...
BDMK archívum - 1964.

A földszinti kávéház kedvelt polgári találkozó- és szórakozóhely, az elegáns és modern berendezésű emeleti szálló pedig a századelő legelitebb szombathelyi szálláshelye volt. 1923-ban az alsó szintet Gráf József vette bérbe Herczeg Ferenctől és az udvari kerthelyiséggel együtt minden eddiginél kedveltebb kávéházat és cukrászdát alakított ki itt. A szállodával szemközti, ma árkádos kiképzésű ún. Legáth-ház 1910-ben született meg. Eredetileg zárt, kirakatoknak helyet adó alsó szinttel épült és a német szecesszió akkor divatosabb hatásait mutatja.

Szombathely régen és ma - Savaria tér
...és ma
Vágvölgyi Bálint

A tér újjáépítésekor, 1955-ben, a város alapításának emlékére készült a terület fókuszában álló szökőkút. Déli oldalán Claudius császár profilban ábrázolt domborműve. Tetején Fortuna istennő megfelelőjének, Tychének a szobra, akit antik elődeink a szerencse és a véletlen megtestesítőjének tartottak. A kút és a szobor is Marton László munkája. A Szent Márton utca kiindulópontjába került a város ma talán legnagyobb vitát kiváltó, merész és kifejezetten izgalmas műalkotása, a fémlemezből hajlított Szent Márton szobor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely régen és ma - A Bejczy utca

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk megkeresni a jelenben és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Sportház és a Március 15. tér

Hajdanán készült képeslapok és fotók mostani nézőpontját igyekszünk megkeresni, a neves épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathelyi Bagolyvár 1956-ban és ma

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Borostyánkő Áruház

]Az áruház helyén az 1970-es évekig Anno itt egy kétszintes lakóház és alacsonyabb üzletek álltak. Jugoszláv tervezők és kivitelezők bevonásával 1978-ra készült el a Borostyánkő.

Szombathely régen és ma - A Berzsenyi Könyvtár

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Kőszegi utca

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk megkeresni most és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház

Hajdanán készült képeslapok, fényképek nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző

Tovább az oldalra