A magyarok az egyik legaktívabbak az Európa Jövője Konferencián

Meglepően sokakat érdekel hazánkban az Unió jövője.

A huszonegyedik század rengeteg új kihívást hozott magával. A politikusok rájöttek, hogy ha szeretnének megoldásokat találni ezekre a problémákra, akkor be kell vonni a folyamatba azokat az embereket, akik nap mint nap szembesülnek velük.

Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elkötelezték magukat amellett, hogy meghallgassák az európai polgárokat. Megálmodtak egy konferenciát , amelyben civilek, politikusok, szakszervezetek a döntéshozókkal közösen fogalmaznak meg javaslatokat arról, hogy merre menjen tovább Európa.

Antonió Costa portugál miniszterelnök, David Sassoli, az Európai Parlament nemrég elhunyt elnöke és Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke az együttes nyilatkozat aláírását követően
Conference on Future of Europe/ Website

Ahogy korábban már beszámoltunk róla , polgárok az élet minden területéről és az Unió minden szegletéből részt vehetnek a programban. Különösen fontos a fiatalok részvétele, akik központi szerepet játszanak az európai projekt jövőjének alakításában.

Amellett, hogy a négy polgári vitacsoport a bizottságokhoz hasonlóan javaslatokat és megoldásokat fogalmaz meg a plenáris ülés számára, sok más fórumon zajlanak a konzultációk, ahol szintén ugyanolyan értékű javaslatok születnek mind online, mind offline formában.

Civilek az Európai Parlamentben.
Conference on Future of Europe/ Website

Nemrég Strasbourgban készítettünk Dobrev Klára: Lépésről lépésre közelebb kell kerülnünk az Európai Egyesült Államok világához January 16. 18:56 interjút, több magyar Európa parlamenti képviselővel, köztük Cseh Katalinnal is, aki elmondta, hogy Magyarországon már négy városban szerveztek közösségi fórumot, ahol a magyarok közvetlenül szólhattak bele az Unió jövőjébe.

Legutóbb Varga Judit igazságügyi miniszter posztolt a közösségi oldalára egy bejegyzést "Európa jövője a Ti kezetekben van"! címmel, ahol Navracsics Tibor, korábbi európai uniós biztossal közösen folytat beszélgetést fiatalok társaságában.

A járvány nem egyszerűsítette a helyzetet, azonban a digitális platform lehetőséget biztosít arra, hogy bárki, akár otthonról is elmondhassa a problémáját, vagy javaslatot fogalmazzon meg ennek az orvoslására.

A Konferencia Európa Jövőjéről szóló évközi jelentéséből kiderül, hogy a magyarok a legaktívabb országok között vannak.

Hozzájárulások száma országonként, a tavalyi év áprilistól novemberéig tartó időszakban.
Conference on Future of Europe/ Website

A digitális platformon a hozzászólókat az aktivitás előtt arra kérik, hogy adjanak információt a lakóhelyük szerinti országról, a végzettségükről, a korukról, a nemükről és a foglalkoztatási helyzetükről. Természetesen ezeket az adatokat anonim módon kezelik.

Egymillió lakosra levetített hozzájárulások száma országonként, a tavalyi év áprilisától novemberéig tartó időszakban.
Conference on Future of Europe/ Website

Egymillió lakosra levetítve Magyarország a tavasztól őszig tartó szakaszban szintén előkelőhelyen áll. Ebből látszik, hogy sokakat érdekel hazánkban is az Unió jövője. Ez egyébként egy korábbi interjúnkból is kiderül, hiszen szeptemberben megkerestük azt a magyar résztvevőt, aki aktív tagja a polgári vitacsoportok munkájának.

Szabó Ilka polgári vitacsoportok egyik résztvevője.
Horváth Zsolt

Az ősztől induló polgári tanácskozásoknak és a sajtónak köszönhetően, még nagyobb lett a magyarok aktivitása. Az alábbi táblázatokból kiderül, hogy szeptembertől novemberig, az összes hozzájárulást tekintve hazánk a második helyen áll, míg az egymillió lakosra levetítve pedig abszolút az első.

A hozzájárulások száma országonként, a tavaly szeptembertől novemberig tartó időszakban. Magyarország itt a második helyen áll.
Conference on Future of Europe/ Website

Ezek a számok összhangban vannak a hozzájárulások népességarányos szintjével:

Az elmúlt időszakban Magyarországon volt a legmagasabb az aktivitás, 1 millió lakosra 52 hozzájárulás jutott.

Emellett az egymillió lakosra vetített hozzájárulások száma Szlovénia, Belgium és Litvánia esetében is magas volt.

Hozzájárulások száma országonként, a tavaly szeptembertől novemberig tartó időszakban. Magyarország a legelső helyen.
Conference on Future of Europe/ Website

A teljes időszakok nézve 1083 hozzájárulással az Európai demokrácia, valamint 1065 hozzájárulással az éghajlatváltozás és a környezetvédelem vezetik a legnépszerűbb témák listáját.

A konferencia témái, népszerűség szerint.
Conference on Future of Europe/ Website

Korábban mi is szerettük volna felmérni, hogy Önök mit tartanak a legfontosabb ügynek, amelyben sürgősen dönteni kellene az Uniónak. Nálunk jelenleg a jogállamiság kérdése viszi a prímet az összes közül, nem sokkal lemaradva a második helyen az Unió intézményi reformja áll, míg a sereghajtó a személyes adat védelme iránti elkötelezettség.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője