Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Polgármester-jelöltek Vasban – Csak a Fidesz indul minden városban

Rutinos, vén rókák és új seprűk is indulnak polgármesteri székért Vas megyében. Van, ahol saját pártja cseréli le a korábban ciklusokon át regnáló városvezetőt.

Kezdjük Szombathellyel, habár a megyeszékhelyen indulókról korábban már beszámoltunk. Kezdjük a jelenlegi polgármesterrel, Ipkovich Györggyel, aki ismét az MSZP színeiben indul Családias jelöltbemutató a főtéri szökőkútnál 2010. June 26. 12:12 , igaz, az SZDSZ eltűnt mögüle, de itt van az új, bevallottan liberális szövetséges, a Szabadelvű Társas Kör Egyesület.

Előnyben az országgyűlési képviselők?

Ipkovich 2002 óta polgármester és 1990 óta ül a városi közgyűlésben. Ahogyan időnként emlegeti, volt, hogy egyedül képviselte a szocialista frakciót, és mindenki rajta akart rendszert váltani. Nem egészen harmadik ciklusát tölti az országgyűlésben, idén ismét listáról jutott mandátumhoz.

Dénes Tibor nem lesz újra Sárvár polgármestere

A Fidesz-KDNP Puskás Tivadart indítja Puskás Tivadar a Fidesz polgármester-jelöltje Szombathelyen 2010. June 13. 19:25 . Puskás civilben a mentők regionális orvosigazgatója, tavasszal fölényesen verte Ipkovichot az országyűlési választásokon, az 1. választókerületben. Második ciklusát kezdte a parlamentben, polgármester-jelöltként támogatja a Pro Savaria Egyesület és a Fidelitas is.

Nyugodt emberként ismerik, aki bemutatkozásakor azzal keltette fel a figyelmet, hogy kijelentette, be lehet tölteni egyidőben a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztséget, pedig korábban a városi Fidesz-frakció ezért (is) támadta a jelenlegi polgármestert. Ma már mindenki jól ismeri kedvenc mondását: „Munkát és böcsületet”.

Régi motoros és új ember

Itt egy kis kitérő következik, négy évvel ezelőtt a Fidesz és a Pro Savaria Molnár Miklóst jelölte polgármesterként. Molnár nem is sokkal maradt le a választáskor, úgy tudjuk, az elmúlt négy évben tamúsított konfrontatív stílusa miatt nem jelölték újra. Azt is híresztelték, ősszel visszavonul a politikától, mert a VasiVíz Zrt. vezérigazgatói posztját szánják neki, ezt azonban nem fogadta el. Valószínű, hogy alpolgármesteri székre pályázik.

Régi motorosnak számít Gyimesi József, az ESZE polgármester-jelöltje Az Együtt Szombathelyért Egyesület indul az önkormányzati választásokon 2010. July 17. 11:52 . Gyimesi 1998 és 2006 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, majd szakított pártjával, 2006-ban már az ESZE színeiben indult polgármester-jelöltként. Érdekes, hogy az elmúlt ciklusban alapvetően a várost vezető MSZP-SZDSZ koalíciót támogatta, tavasszal viszont a Fidesznek gyűjtötte a kopogtatócédulákat az ESZE.

Önálló jelöltet indít Balassa Péter hivatalosan is polgármesterjelölt Szombathelyen 2010. August 14. 11:29 a Jobbik is. Balassa Péter új ember a politikában, profi futballista volt, most már inkább vállalkozóként dolgozik. Tavasszal képviselőjelöltként mérette meg magát, úgy tudjuk, pártján belül Árvai Rolanddal vívott meg a jelöltségért.

Dénes Tibort nem indítják Sárváron

Az egyik legnagyobb meglepetés a megye második legnagyobb városában, Sárváron jelentkezett. Dénes Tibor (KDNP) 1994 óta vezeti a várost, sikereit senki sem kérdőjelezte meg. A Fidesz az idén azonban már nem őt, hanem Kondora Istvánt, a jelenlegi alpolgármestert indítja polgármester-jelöltként. Dénes Tibor és Kondora István közös leveléből később kiderült, hogy a jelenlegi polgármester tényleges nyugdíjba vonulása miatt, saját elhatározásából döntött úgy, hogy nem indul a választásokon..

Kondora egyik ellenfele az MSZP-s Szabó Lajos lesz, aki 1994 és 1998, majd 2002 és 2010 között országgyűlési képviselő volt, több ciklust töltött a sárvári képviselő-testületben is. A Jobbik is indít jelöltet, Eivech Pétert, akiről egyelőre nem sokat tudunk.

Bebes sokadszor újrázhat Körmenden
Mészáros Zsolt

Kőszegen három jelölt vív meg egymással, köztük a város jelenlegi, fideszes polgármestere, Huber László, aki 2006 óta tölti be ezt a tisztséget. Egyik ellenfele Kuntner Ferenc lesz, aki 2002 és 2006 között volt már Kőszeg polgármestere, akkor baloldali támogatással. Most viszont civilként indul, az Ősszefogás Kőszegért Egyesület támogatásával. Önálló jelöltet állít a Jobbik is Jobbik Vasban: „Tele vagyunk erővel és lüktetéssel” 2010. August 11. 14:56 , mégpedig Giczy József személyben, ő tavasszal a Jobbik képviselő-jelöltje volt a a vasi 3. választókerületben.

Járt utat a járatlanért…

Celldömölkön két jelöltről tudunk. Indul a város jelenlegi vezetője, az MSZP-s Fehér László, aki 2002 óta dolgozik polgármesterként. A Fidesz jelöltje pedig Fonyó Roberta lesz, akiről csak annyit tudunk, hogy eddig önkormányzati képviselő volt.

Körmenden ismét Bebes István a Fidesz jelöltje. Bebes 1998 óta országgyűlési képviselő, a megyei listán szerzett mandátumot, 2002 óta polgármester. Körmenden az MSZP is indít polgármester-jelöltet, Bán Miklós személyében, aki ciklusok óta városi képviselő. A Jobbik is önálló jelöltet állít, Auer Miklóst indítják Jobbik Vasban: „Tele vagyunk erővel és lüktetéssel” 2010. August 11. 14:56 , aki a városi tévé operatőreként, vágójaként ismert.

Vasváron biztosan új polgármester lesz. Hiszen V. Németh Zsoltot államtitkárnak nevezték ki az Orbán-kormányban, ő egyébként 1998 óta országgyűlési képviselő, korábban az MDF, majd a Fidesz színeiben. 1990 és 1994 között, majd 1998-tól államtitkári kinevezéséig polgármester Vasváron. Lemondása óta Kovács Tilda alpolgármester (Fidesz) látja el feladatait, a Fidesz őt indítja most a tisztségért. Valószínűleg meg is nyeri, más jelöltről jelenleg nem tudunk.

Párton belüli ambíciók?

Szentgotthárdon a Fidesz Viniczay Tibort támogatja. Viniczay 1994 óta tagja a képviselő-testületnek, 1998 után alpolgármester, majd 2002-től polgármester. Érdekes, hogy információink szerint 2006-ban a háttérből az MSZP is támogatta. Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz kihívója, de mégiscsak lesz egy ellenfele, Huszár Gábor, aki függetlenként indul. Ez azért is érdekes, mert Huszár több ciklus óta városi képviselő, korábban egy csapatban indult Viniczayval.

Szóval, a megye nagyobb városaiban főként régebbi nevek indulnak, és egyedül a Fidesz indít mindenhol önálló jelöltet. Úgy tűnik, a Jobbik Sárváron, Kőszegen és Körmenden érzi magá elég erősnek ehhez, az MSZP pedig csak ott vállalta az önálló indulást, ahol nem érzi azt teljesen reménytelennek. Az LMP meg csak a képviselőjelölést vállalta.

Könnyen lehet, hogy listánk nem teljes, már csak azért sem, mert még folynak a jelöltállítások. Arra kérjük olvasóinkat, ha további indulókról van információjuk, értesítsenek minket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2010

Tovább az oldalra