Az istenek a körforgalomba költöznek – Karneváli előzetes

Új helyszínek, istenszobrok, diadalív, sörtér, Néró álma. Néhány újítás az idei Savaria Karneválra, ami tulajdonképpen már a jövő héten elkezdődik.

Mégpedig azzal, hogy kinyit a főtéri információs pavilon, ahol már lehet tudakozódni, programfüzetet vételezni, belépőjegyeket vásárolni. De egyelőre ott tartunk, hogy megtörtént a karnevál előtti utolsó sajtótájékoztató, ahol közzé tették a legújabb változásokat.

Kétszáz kézműves, legalább

A tájékoztató elején szomorú percek következtek, a karneváli szervezők, újságírók egy perc néma felállással emlékeztek meg a szerdán elhunyt kollégáról Meghalt Vida Gábor 2011. August 03. 20:36 , Vida Gáborról. Mérei Tamás, a karnevál kuratóriumának elnöke szerint Gábor a szombathelyi kultúra meghatározó személyisége volt, akinek helyét nem lehet betölteni. Gábor helyét üresen hagyták, egy fotó és egy szál gyertya jelképezte.

Aztán Szommer Ildikó fesztiváligazgató kezdett bele a karneváli részletekbe. Az újdonságokról egyébként már korábban beszámoltunk Nem lesz fizetős a Savaria Karnevál 2011. June 09. 17:17 . 12 saját és nyolc kísérő helyszín lesz, előbbieknél központi a programszervezés, utóbbiaknál a helyszín gazdái állítják azt össze, persze úgy, hogy illeszkedjen a karneváli hangulathoz és tematikához.

Mivel egy ideig kérdéses volt Jönnek a kézművesek a Karneválra 2011. July 26. 12:00 , hány kézműves jön a vásárra, Szommer Ildikó most bejelentette, eddig több mint kétszázan jelezték részvételüket. Röviden felsorolta a fontosabb változásokat is. A Fórum színpad az idén átkerül városháza előtti részről a Főtér túloldalára, ahol egyébként is áll a nagyszínpad a többi nyári rendezvényen. Mellette pedig a Vesta templom lesz, ahol lobog majd a karnevál lángja.

Nyitva lesz az Iseum

A felvonulás útvonala a régi marad, de új helyre kerülnek a lelátók, amelyek egyébként fizetősek lesznek a két felvonulás ideje alatt. Lesz egy lelátó a Berzsenyi téren, a székesegyházzal szemben, egy a Savaria Nagyszálló előtti területen, és egy a városháza előtt. A pénteki felvonuláson a Berzsenyi téri lelátón 350 sérült és hátrányos helyzetű gyermeknek adnak helyet, őket a felvonulás után meg is vendégelik – tette hozzá Mérei Tamás.

Az Iseum is megnyitja kapuit, interaktív kiállítással, bemutatókkal várják a vendégeket. Egyébként csupán a korábban is fizetős helyszíneken kell belépőjegyet váltani, így a Romkertben és a Történelmi Témaparkban, vagyis a Ferences-kertben. Kedvezmények is lesznek, elsősorban azoknak, akik jelmezben érkeznek. De utazni is olcsóbban lehet, az idén már nem csak a MÁV, hanem a GySEV is féláras kedvezményt ad a karneválra utazóknak.

Mérei bemutatta a Varázsfuvola látványtervét, az operát háromszor adják majd az Iseumban, a karnevál előtti héten. A rendező Káel Csaba olyan színpadi látványt ígér, amely még soha nem volt Szombathelyen. A zenekart például körbeveszi egy, színpadnak is használható emelvény, a zenekari árokból egy torony nyúlik a magasba, amely színpadi elemként is működik, a rajta lévő gömbre pedig az éppen szereplő művész lesz látható egy kamerarendszernek köszönhetően. Az Iseum épületét fénnyel festik meg, ami szintén szerepet kap a dramaturgiában.

Az istenek a körforgalomba költöznek

A lelátó 1200 személyes lesz, azaz a három előadást összesen 3600 néző tekintheti meg. A próbák már elkezdődtek, és jegyet is lehet már váltani Szombathelyen négy helyszínen, valamint Budapesten, Ausztriában is, valamint a port.hu oldalon.

Mérei ismét megemlítette a korábban már részletezett látványelemeket, vagyis a diadalívet és a nyolc istenszobrot. Ezek egyébként nem vonulnak nyugdíjba, a karnevál után a város körforgalmainak közepébe helyezik el őket, és ott állnak majd a következő karneválig.

Részleteket is megtudtunk a diadalívről, nyolc szobor a városhoz kötődő hírességeket formázza majd, Claudiustól Éhen Gyuláig. Nyolc dombormű pedig a város jellemző épületeit mutatja majd be.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Frei Cafe tulajdonosa azt jelentette be, hogy a hely arab kávézóvá alakul át, kávéspecialitásokkal, hastáncosokkal, arcfestéssel, elheverős résszel, stb. A bevételekből aztán a Kézfogás a Gyermekekért Alapítványt támogatják, mégpedig úgy, hogy a bevétel minden forintjához hozzátesznek még egy forintot.

Álmodj, Néró!

Lesz persze megint borverseny, augusztus 11-én délután háromtól a Claudius hotelben, megválasztják a karnevál borát, a benevezett nedűket persze a Borok utcájában lehet majd megkóstolni. Megint lesz színpad a Borok utcájában, pontosabban a Batthyány téren, itt elsősorban olyan előadók lépnek fel, akik népzenei hagyományokat ápolnak.

A Történelmi Témaparkban az idén is lesz katonai tábor, itt az ókori hagyományok őrzőit látják vendégül. Érdekesség, hogy érkezik egy olyan légió, amely a Római Birodalom végének idejét eleveníti fel, a csaták is erről a korról szólnak majd, az ellenfél a germánok és hunok közös serege lesz.

Megújul a karneválnyitó tüzes játék, az idén jobban hasonlít majd egy színházi előadáshoz, címe: Álmodj, Néró. Mindebből már sejteni lehet, miről is szól majd a történet.

Akiben megvan az R-Faktor

A Romkert az idén is a középkoré lesz, katonai hagyományőrzőkkel, hat csapat jelezte érkezését. Megelevenedik Mátyás király kora is, lesz korabeli divatbemutató, tánc és étel bemutató. Nem marad el persze, a rabszolgavásár sem, az idén az R-Faktor, a rabszolga születik címet viseli majd. És nem lesz mentes az aktuálpolitikai utalásoktól sem.

A sajtótájékoztató végén azt is megtudtuk, hogy sok önkéntes jelentkezett, akik szívesen segítenek a szervezőknek, minden térítés igénye nélkül, és várják a további jelentkezőket is. Augusztus 9-én, 17 órakor önkéntes toborzót is tartanak a Ferences-kertben.

A 2011-es Savaria Történelmi Karnevál helyszíneiről, a részletes programokról ide kattintva tájékozódhat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jönnek a kézművesek a Karneválra

A kézművesek azért gondolták meg magukat, mert mégsem lesz 0fesztiválkártya az idén. Jövőre viszont újra megpróbálkoznak vele.

Nem lesz fizetős a Savaria Karnevál

De lesz Varázsfuvola az Iseumban, diadalív a Thököly utcában, istenszobrok a városban és még sok minden. Bejelentgetős sajtótájékoztatón jártunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2011