Eddig: 519 863 / 3 000 000 Ft, 37 támogató. Még10nap.
Légy része az igazságnak!

Szombathely régen és ma - A Kioszk

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Sorozatunk újabb helyszínének elnevezése azon szombathelyi kifejezések sorába tartozik, amit annak ellenére használnak előszeretettel bennszülött vagy a helytörténettel közvetlenebb barátságban lévő más városi polgárok, hogy az annak alapjául eredetileg szolgáló épület maga már több mint hat évtizede nem létezik. A kioszk szó a Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára szócikke szerint elárusító bódét, kerti étkezdét vagy kerthelyiséget jelent. Egy ilyen építmény állt a Szent István (más elnevezés szerint: Jókai) parknak a mai Liget Szálló és a Május 1. Söröző és Étterem közé eső kis füves területén, a régi víztorony dombja előtt.

Szombathely régen és ma - A Kioszk
A harmadik generációs Kioszk az építésekor...
BDMK archívum - Jákfalvi fotó, 1967.

Amikor a szombathelyi Kioszkról beszélünk, nem is egy, hanem tulajdonképpen három ilyen néven emlegetett műintézményre is gondolhatunk. Amikor 1898-ban befejeződött a Szent István park fásítása és kialakult a dualizmus dinamikusan fejlődő Szombathelyének eme kiránduló-övezete, azonnal felvetődött, hogy célszerű lenne a kikapcsolódni vágyó polgárság fogyasztását és szórakoztatását méltó színvonalú vendéglátó egységgel teljessé tenni. Az első Kioszkot a jelzett területen Pollák Ármin városi kávézó-tulajdonos építette fel, s 1900 júniusában kezdte meg működését. A könnyű, faszerkezetű építmény azonban egy elektromos hiba miatt kitört tűzben 1902 novemberében már meg is semmisült.

Szombathely régen és ma - A Kioszk
... és napjainkban
VB

A második Kioszk építését hosszabb vita előzte meg - elsősorban annak helyszíne vonatkozásában. Többen nem a leégett eredeti helyén, hanem az akkor sokkal impozánsabb, csúcsos tetőszerkezettel és üvegezett erkéllyel díszített régi víztorony elé, a dombra álmodták meg azt. Végül maradt az eredeti terület, és tervpályázatot írtak ki a megvalósításra. Ezt az előző évtizedben Szombathelyre települt, és éppen ekkortájt a legjelentősebb helyi építésszé váló Rauscher Miksa nyerte meg. 1906 áprilisára fejeződtek be az építési munkálatok, amikben (és a belső berendezés kialakításában is) elsősorban helyi vállalkozók vettek részt.

Szombathely régen és ma - A Kioszk
A klasszikus, második Kioszk egykoron...
BDMK archívum - 1915.

Az első változatnál jóval nagyobb és látványosabb Kioszk az elődjéhez hasonlóan faszerkezetű építmény volt. Két oldalra előrenyúló, mindkét végén pavilonos-pódiumos záródású, a középen elhelyezett kerthelyiséget körülölelő elrendezése volt. Ennek mélyén, középen csipkedíszes és látványos, kicsit historizáló hatásokat mutató tornyokkal ellátott nagyobb méretű főépülettel. A hely híres volt étel- és italkínálatáról (a nyitáskor nagy népszerűségnek örvendő ásványvizekből például vagy másfél tucatnyi változatot kínáltak). A lélek felfrissüléséről is gondoskodtak az egymást egyre gyakrabban váltó bérlők. Alkalmi filmvetítések, revü-összeállítások szerepeltek a Kioszk műsorán táncosokkal és kabarészámokkal, fúvószenekari előadásokkal vegyesen - néha neves fővárosi művészek részvételével.

Szombathely régen és ma - A Kioszk
... és a hűlt helye napjainkban
VB

Bár a népszerű találkahelyszín és kirándulási célpont volt, a működtetése (leginkább) a szabadtéri, időszakos jellege miatt soha nem volt igazán gazdaságos. 1946-ban még biztosan működött, valamikor az évtized végén (megint tűz miatt) végleg elpusztult. 1964-ben, Heckenast János és Fazekas Péter tervei szerint zártabb szerkezetű, kétszintes éttermet emeltek a régiek feletti dombocska tetején, amely nevében őrizte meg elődei emlékét. A hely népszerűsége a rendszerváltás után megmaradt: bár elnevezése az idők folyamán többször megváltozott, ma is kedvelt zenés-táncos szórakozóhelyként működik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szombathely régen és ma - A Sportház és a Március 15. tér

Hajdanán készült képeslapok és fotók mostani nézőpontját igyekszünk megkeresni, a neves épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathelyi Bagolyvár 1956-ban és ma

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Borostyánkő Áruház

]Az áruház helyén az 1970-es évekig Anno itt egy kétszintes lakóház és alacsonyabb üzletek álltak. Jugoszláv tervezők és kivitelezők bevonásával 1978-ra készült el a Borostyánkő.

Szombathely régen és ma - A Berzsenyi Könyvtár

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket és helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Kőszegi utca

Hajdanán készült képeslapok és fotók nézőpontját igyekszünk megkeresni most és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház

Hajdanán készült képeslapok, fényképek nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Szombathely régen és ma - A Savaria tér

Hajdanán készült képeslapok, fotók nézőpontját igyekszünk most megkeresni és a híres épületeket, helyeket újra lencsevégre kapni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző

Tovább az oldalra