Milyen hírességekkel fotózkodhattunk volna Szombathelyen?

Ha épp jó időben, jó helyen járunk, pózolhattunk volna John Mayall-lal, II. János Pállal vagy pár kilométerre arébb Schwarzeneggerrel.

Másról se olvasni a mai bulvártermésben, minthogy a Facebook alapító-tulajdonosa Mark Zuckerberg kelet-európai villámturnéja során, felesége társaságában épp Budapest utcáit rója, tudósítónk például épp egy sörözőben kapta lencsevégre Elcsíptük Mark Zuckerberget budapesti sörözés közben 2013. May 28. 18:43 . Ennek apropóján csokorba gyűjtöttük, a múltban milyen világhírességgel fotózkodhattunk volna Szombathelyen, ha épp jókor és jó helyen járunk. (Egyúttal arra kérjük olvasóinkat, ha az otthoni fotóalbumban őriznek egy képet, amelyen épp egy hírességgel pózolnak, bátran küldjék el nekünk!)

Kodály Zoltán éjszakáját a bozsoki kastélyban töltötte

Kodály Zoltán legutolsó alkalommal (harmadszor) 1966 májusában járt feleségével Szombathelyen, a Hámán Kató utcai Zenei Általános Iskola (mostani Paragvári) 10 éves jubileumára volt hivatalos. Érkezését nagy izgalommal várták tisztelői, sokan elébe mentek a városba vezető országúton. A művészpresszóban a város kulturális életének vezetőivel beszélgetett a zeneszerző, majd tapsvihar közepette elfoglalta helyét a nézőtéren. A koncert után autogramot csak az kaphatott Kodálytól, aki tudott szolmizálni. Az éjszakát a bozsoki kastélyban, a másnapot pedig Kőszeg és Szombathely nevezetességeinek megtekintésével töltötte a zeneszerző.

 Kodály Zoltán Gazdag Erzsivel -  A szombathelyi Paragvári Iskola tulajdona
Kodály Zoltán Gazdag Erzsivel - A szombathelyi Paragvári Iskola tulajdona
Nyugat.hu

Az első úrgyalogos, aki meghódította Szombathelyet

1966 tavaszán, egy évvel azután hogy a televízió a világ első űrsétáját közvetíthette, Szombathelyre érkezett a világ első űrgyalogosa, Leonov Alekszej alezredes. Látogatásának fényét emelte, hogy épp a "felszabadulás ünnepének" másnapján, április 5-én tette tiszteletét. Délután fél ötkor a Művelődési és Sportházban vette kezdetét a vendég tiszteletére megrendezett nagygyűlés. A megyei pártbizottság titkárának, Mester Sándornak üdvözlő szavai után a nap fénypontja: Leonov beszéde következett. Az "űrgyalogos" kozmikus" élménybeszámolóját a közönség pisszenés nélkül hallgatta végig.

Úgy tűnik az orosz úrhajósok szerettek Szombathelyen landolni, 1986 október 17-én Oleg Grigorjevics Makarov szovjet űrhajós is előadást tartott a városban.

Szvjatoszlav Richtertől Hazel O` Connorig széles a zenei skála

Nem panaszkodhatnak szombathelyi felmenőink, hiszen 1965 július 16-án Szvjatoszlav Richter zongoraművész lépett fel a szombathelyi Sportházban, egy évvel később 1966-ban, március 30-án Malcolm Frager amerikai zongoraművész is itt koncertezett.
1977 óta Szombathelyen működő Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon kötelékében - az elmúlt évtizedekben - olyan kiváló művészek koncerteztek itt, mint Kocsis Zoltán és Eötvös Péter, Kurtág György vagy Ligeti György. De fellépett Szombathelyen John Cage is (1912-1992), az avantgárd zene egyik legnagyobb alakja.

1985 szeptember 12. pedig Hazel O` Connor énekesnő koncertezett a Sportházban. ( A Magyarországon is bemutatott Üvegtörők (1980) című film tette annak idején ismertté, amelynek nemcsak főszereplője volt, hanem ő írta és énekelte az elhangzott betétdalokat is.)

John Mayall, angol zenész, zenekarvezető, dalszerző, a brit blues "atyja" 1987 tavaszán szintén a Sportházban lépett fel.

II. János Pál pápa szombathelyi ebédje

A korabeli hírharsonák szerint 1991. augusztus 19-én, a Szentatya érkezésének Itt járt... II. János Pál pápa 2002. May 16. 02:04 reggelén Szombathely egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy egyházi összejövetelnek. A reptérre igyekvők minden sarkon eladó kegytárgyakba és rendőrökbe ütköztek. A várva várt vendég helikoptere délelőtt fél tízkor szállt le. Közel 100 ezer ember töltötte meg a kijelölt reptéri szektorokat. A pápai ebédre a Claudius Szállóban került sor. Az étkek elkészítését biztonsági emberek hada felügyelte. A herendi porcelánnal és ezüst evőeszközökkel tálalt finomságok között volt hideg libamáj, erőleves tojáskocsonyával, pulykamell-szelet finomfű-mártással, tokaji borban pácolt gyümölcs és rétes.

A Dipi vonat húsz évet késett

A szentatya látogatása után néhány héttel, szeptember 18 –án a ’70-es és ’80-as évek legendás brit csapata Itt járt… a Deep Purple (késett vagy húsz esztendőt) 2009. October 21. 09:52 , a Deep Purple koncertezett a szombathelyi arénában. A remélt 20 ezer néző helyett azonban „csupán” 5 ezren voltak kíváncsiak a „Dipi”-re. A hétszáz forintos jegyárat sokan borsosnak titulálták, több százan álldogáltak a bejáratnál a csodában bízva.
...és éretten. A Dipi vonat késett 20 esztendőt
„A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

Ex-terminátor a közelben

Ha nem is Szombathelyen, de a közelben, Güssingben kampányolt 2012. januárjában az ex-kormányzó és ex-terminátor Zöld harcot vívott Schwarzenegger a magyar határ mellett 2012. January 23. 18:02 , Arnold Schwarzenegger. A 4500 lakosú osztrák Güssing (Németújvár) település polgármestere nehezen talált volna nála ütősebb reklámarcot a megújuló energia népszerűsítésére.

Arnold Schwarzenegger Güssingben - Megújuló energiákat népszerűsít az ex-Terminátor
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Elcsíptük Mark Zuckerberget budapesti sörözés közben

Budapesti tudósítónk a metrón kapta a fülest, meg sem állt az Ankertig.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...