Dobrev Klára: Aki Orbán Viktor rendszerét akarja leváltani, összefogásra van ítélve

Aki az ellenzéket akarja megbuktatni, az nem ellenzéki. Az ellenzékiek Orbán rendszerét akarják leváltani- mondta a DK árnyékkormányának vezetője Szombathelyen szombat délután.

Némi kíváncsisággal indultam a Fő térre szombat délután, hogy találkozzak Dobrev Klárával, az árnyékkormány vezetőjével, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listájának vezetőjével. Azért, mert kíváncsi voltam arra, hogyan reagál a elmúlt hónapok változásaira, arra, hogy a pedofil-botrány után megroppant a Fidesz ereje, és hogy a NER-ből kipattant Magyar Péter sorra tölti meg a városok, falvak főtereit az országban.

Ki az igazi ellenzéki?

Ugorjunk előre, Dobrev Klára (és a DK) megtalálta a magyarázatot, Magyar Péterrel legyünk óvatosak, mert aki igazi ellenzéki, az nem az ellenzéket, hanem Orbán Viktor rendszerét akarja leváltani. És ebből már adódik a következtetés is, az ellenzék vezető ereje továbbra is a DK-MSZP-Párbeszéd összefogás.

Tavaszi Gyülekező Dobrev Klárával
Dobrev Klára, Tüttő Kata és Czeglédy Csaba a közönség között
Nagy Zoli

Ami azért főként az európai parlamenti választásokról szól, de Budapesten az önkormányzatiról is, és ez a formáció azért néhol - kiegészítésekkel, változásokkal sok városban működik, például Szombathelyen is. És amiről Dobrev azt mondta, azt a hangulatot kell visszahozni, amit a szombathelyiek éreztek akkor, amikor Nemény András és csapata 2019-ben felszabadította a várost.

De kezdjük az elején. Dobrev Klára sokszor járt már Szombathelyen, másfél évvel ezelőtt interjút Dobrev Klára: Én most megyek előre, az árnyékkormány megy előre 2022. October 06. 19:04 is készítettünk vele, ez nem sokkal az árnyékkormány megalakulása után történt. Legutóbb majdnem pontosan egy évvel ezelőtt volt Szombathelyen, mikor is az MSH-ban egy amerikai hangulatú politikai nagygyűlést Dobrev Klára: Tele van a hócipőm! 2023. May 08. 19:08 mutattak be, részben idebuszoztatott közönséggel.

Kisebb, közvetlenebb helyszín

Most közvetlenebb és kisebb volumenű volt ez a szombati program. Amiről kiderült, hogy eredetileg péntekinek szánták, de a Partizán által szervezett vita Magyar Péter, Dobrev Klára és Donáth Anna ott lesz a köztévé EP vitáján May 11. 07:43 közbejött. Aztán azt is megtudtuk, hogy ezt a vitát Dobrev nyerte, legalábbis Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke szerint.

Tavaszi Gyülekező Dobrev Klárával
Majdnem teltház
Nagy Zoli

Szóval szombat délután a DK a Fő tér keleti végén kampányolt, és ide érkezett meg négy órakörül Dobrev Klára. Aki aztán tette, amit ilyenkor tesznek a politikusok, beszélgetett, kezet fogott, beszélgetett. És közben adott a Nyugatnak egy rövid videós interjút, ami a cikk alján olvasható is.

Aztán délután ötkor a Savaria moziban kezdődött egy kampányrendezvény, már említett Barabás Richárd és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a közös EP-lista képviselőjelöltje társaságában.

Tavaszi Gyülekező Dobrev Klárával
Tüttő Kata
Nagy Zoli

A mozi sokkal kisebb, mint az MSH, 350 ülőhelye van, ezekből olyan 50-60 maradt üresen. Vagyis, mintegy 300-an voltak, főleg a nyugdíjas korosztályból. Igaz, most nem láttuk nyomát utaztatott közönségnek. Az első sorban ott ült CZeglédy CSaba városi képviselő, aki köztudottan jó kapcsolatokat ápol a DK-val, Dobrev külön köszöntötte is. És itt volt Glázer Tímea, a DK győri polgrmesterjelöltje is.

Három győzelem?

A közönség többsége kellően lelkes volt, volt bőven közbetaps is. Barabás Richárd három győzelemről beszélt, ami azért kissé erősnek tűnt a jelen politikai helyzetben. Szerinte az eső győzelem a szociáldemokraták, szocialisták és zöldek összefogása volt, a második Dobrev vitagyőzelme a Partizánnál. A harmadik meg június 9-én lesz - mondta a Párbeszéd társelnöke.

Tavaszi Gyülekező Dobrev Klárával
Dobrev Klára
Nagy Zoli

Tüttő Katán látszott, hogy hisz is abban, amiről beszél. Ő a közösségépítést emelte ki, aminek eredményeként öt éve Szombathelyen nyert Nemény András és csapata, és létrejöttek a szabad városok. És, hogy ezeketa közösségeket tovább kell építeni, hogy megmutassák a szabad, európai utat.

Dobrev Klára mindig profi, az volt egy évvel ezelőtt, és most is. A helyzet elemzésével kezdett, azzal, hogy Orbán kormányzása alatt mintaországból sereghajtók lettünk, a munkások ki vannak szolgáltatva a multiknak, a fiatalok pedig inkább az európai utat választják.

Orbán Putyin kiszolgálójának nevezte, azzal, hogy hiába emlegeti a békét, Orbán Európa egyetlen háborúpárti miniszterelnöke. Közben pedig csak az EU és a NATO véd meg minket, ha nem lenne Ukrajna, és nem lennénk tagjai ezeknek a szervezeteknek, akkor az oroszok már a magyar határon lennének.

Le kell győzni azokat, akik gyengíteni akarják az RU-t

Dobrev szerint erős Európa kell, és nem kell választani Magyarország és Európa között, de le kell győzni azokat a politikusokat, akik gyengíteni akarják az EU-t.

Tavaszi Gyülekező Dobrev Klárával
Az idősebb korosztály
Nyugat.hu

Magyar Péterre utalt, amikor kijelentette, hogy az ellenzékieknek Orbán rendszerét kel leváltaniuk, és kijelentette: "Legyenek óvatosak!"

Dobrev beszélt a programjukról is, arról, hogy európai minimálbért és minimálnyugdíjat akarnak, megvédeni a munkásokat a multiktól, helyrerakni az oktatást és az egészségügyet.

Az egész pontosan egy óra hosszú volt. A rendezvényt egyébként az Európai Unió himnusza nyitotta és a magyar himnusz zárta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2024