Jóban Rosszban együtt, Áll az alku? - A TV2 2000-es éveinek legjobb műsorai (2.)

A táskák nyitogatása mellett akár Megasztárok is lehettünk. Tévés sorozatunk újabb részében igazi nagy bukásokról is szó esik.

Egykori tévés műsorokat felidéző cikksorozatunk előző részében Szomszédok helyett Életképek, NévshowR helyett Krém - az MTV 2000-es éveinek krónikája (2.) June 19. 19:27 „kapcsoltuk” a köztévét, ahol szó volt a Szomszédok utódsorozatáról, az Életképekről, vagy a Krémről, ami a NévshowR-t igyekezett helyettesíteni a néhai „királyi” tévén.

A közszolgálat után most ismét jönnek a kereskedelmi tévék – jelen esetben a TV2 – ahol megnézzük, milyen műsorokkal igyekezett felvenni a versenyt az egyre élesebb nézettségi versenyben.

Rákapcsoltunk - kikapcsoltunk?

2003-at jelentős előnnyel kezdte a TV2, amely néhány hónap erejéig visszaszerezte vezető szerepét az RTL klubbal szemben; amiben a legnagyobb szerepet a Big Brother játszotta. A valóságshowról korábban már esett szó, arról viszont nem, hogy az RTL klub rálicitált a Való Világ második szériájával. És ezzel a csatorna számításai bejöttek.

A Sthol Andrásék által vezetett reality jelentős előnyre tett szert a Big Brotherrel szemben, ami aztán később meg is bukott a TV2-n. Ezek után új, fiatalosabb formátumok után nézett a TV2. Ezekről lesz most szó.

Megasztár

2003 őszén új tehetségkutatót indított a TV2, amely a régi Ki mit tud? -ok hangulatát igyekezett visszaadn: ez volt a Megasztár. Aki esetleg azt gondolná, hogy zenei tehetségkutatókat ezzel a TV2 találta ki, nagyot téved, azt ugyanis a műsort a britek Pop Idol nevezetű műsoráról koppintotta a csatorna, természetesen egy-két picit belenyúlással.

Persze azért nemcsak nagy tehetségek jöttek...

Az októberben indult show elég gyorsan lett hatalmas siker, melynek műsorvezetői Till Attila és Görög Zita voltak, a zsűriben pedig Pély Barna, Soma, Bakács Tibor, Presser Gábor és Pierrot foglalt helyet. A zenei tehetségkutató sikerét a nagy neveken kívül pedig számtalan, itt felfedezett énekes bizonyítja. Innen indult például Tóth Vera, Oláh Ibolya, Gáspár Laci, Dér Heni, Molnár Ferenc Caramel, Tóth Gabi, Puskás Peti, Király Viktor, Kökény Attila és persze a sort még sokáig lehetne folytatni.

Az első évad utolsó döntője

Az énekesek azóta is a magyar könnyűzene szereplői, karrierjük pedig már a műsor alatt beindult az úgynevezett Csillagdalokkal, melyeket hosszú ideig játszottak a helyi, illetve az országos rádiók egyaránt, ezzel lendületet adva a fiatal tehetségek karrierjének.

Az első Csillagdal

A Megasztár hat évadot élt meg a TV2-n, az utolsó szériát 2012-ben sugározta a TV2. Később még volt hasonló próbálkozása a csatornának Rising Star néven, de abból a showból csak egyetlen évad készült máig.

Áll az Alku

A kétezres években fénykorát élték a tévés vetélkedők. Mire úgy tűnt, itt a vége a tipikus kérdés-felelet játékoknak, üstökösként megjelent a Legyen Ön is Milliomos, amit konkrétan mindenki nézett. A Vágó-féle játékkal nem tudta egyetlen játék sem felvenni a versenyt, ezért napi vetélkedője a TV2-nek a Leggyengébb láncszem után nem is nagyon volt. Heti azonban igen.

Az Áll az Alku egy külföldön már jól ismert formátum volt 2004 áprilisában, amikor megérkezett Magyarországra. Ha a „táskás játék” néven emlegetjük a műsort, gondolom már senkinek sem kell bemutatni.

Viszont azt már kevesebben tudják, hogy a játék elsősorban nem a bőröndök nyitogatására épült. A műsor első változata gyakorlatilag egy egész estés showműsor volt, ahol adott 200 játékos, közülük pedig csupán egy játékos juthatott el odáig, hogy játszhasson az 50 millióért. Ehhez azonban egy komoly rostán kellett végigmennie a szerencsés játékosnak, aki folyamatosan kapta az egyre csak nehezedő kérdéseket. Ezután pedig nem volt más dolga, minthogy nyerjen akár milliókat is – igaz, ehhez a bankigazgatóval is meg kellett küzdenie –, csupán az, hogy igencsak mellé áll a szerencse és jól választ 21 táska közül.

A showműsoros Áll az Alku eredetileg másfél évig futott a TV2-n, majd nemzetközi átalakításon esett át a formátum, amiből a kérdések 99%-a eltűnt, és csak a táskák maradtak, melyeket egy szerencsés naponta nyitogathatott.

A napi változat egyik adása

A játékmester 2004 és 2006 szilvesztere között Gundel-Takács Gábor volt, de miután ő távozott a Magyar Televízióhoz, a TV2 Kovács Áron vezetésével hozta vissza a műsort a képernyőre. amely kisebb-nagyobb kihagyásokkal 2019 nyaráig futott a csatornán.

Jóban Rosszban

A TV2 ezekben az években igyekezett szoros – jelen esetben a napi – kapcsolat kiépítésre a nézőivel, ami miatt a hírek-külföldi sorozat-film (esetleg valamilyen műsor) taktikát felváltotta a korábban az RTL-nél már megismert módszer: hírek-magazin-sorozat-film - később ide csúszik majd be a fent már emlegetett Áll az Alku is. A magazin az Aktív volt, a sorozat pedig a Jóban Rosszban.

Az RTL-es Barátok közt 2005-re (ekkor már hetedik éve futott a sorozat) még mindig monopolhelyzetben volt a magyar napi sorozatok terén, amit a TV2 egy ideig eltűrve nézett. Aztán jött az ő sorozatuk, ami lényegében hasonlított a fent említett konkurens szériára, de alapvetően nem.

A 2005 januárjában indult sorozat itt is – mint a Barátok köztnél - kevésbé ismert szereplőkre épített: a színészeket többnyire csak azok ismerték, akik rendszeres látogatói voltak valamelyik színháznak. Az elsőre összeszedett, jól megírt történetek mögött viszont találni néhány érdekességet. Például, a sorozat forgatásai már javában tartottak, de a Jóban Rosszbannak még mindig nem volt címe.

.

A kezdeti nehézségek után aztán magára talált a sorozat, ami a fénykorában már megközelítette a Barátok közt nézettségét is, ami akkoriban nem kis szónak számított. 2012-ben aztán a TV2 az új részeket kábelcsatornájára, a Super TV2-re helyezte, így aztán ettől kezdve este csak az ismétléseket láthatták a nézők, hogy 2016 után aztán végleg elköltözzön a kábelcsatornára. A Jóban Rosszban forgatása 2021 nyarán ért véget, az utolsó részt a nézők idén áprilisban láthatták.

A java még hátra…

Bár a sorozatunk TV2-es visszaemlékezése itt véget ér, azért még itt is akadna bőven említésre méltó műsor és történés. Például a legfontosabb: 2016-ban Andy Vajna akkori filmügyi kormánybiztos megszerezte a TV2-t , ezzel pedig a korábban kiegyensúlyozott híradók, politikai műsorok elfogulttá váltak a kormány felé, hogy aztán a folyamat mára teljesedjen ki.

Műsorok esetén is történt néhány csúfos kaland: például a 2016-os Star Academy , amire a legfontosabb tévés szezont húzta fel a TV2, az augusztus végi indulására alig volt néző kíváncsi, még az RTL II-n futó Való Világot is majdnem többen nézték, mint a kukkolós-éneklős showműsort, amely több milliárd forintba került.

Fontos még szintén megemlíteni a 2008-as XXL -t, amiben az összes showműsorát egybe gyúrta a TV2, szintén több száz millió forintért, élőben. A műsorban azzal viccelődtek, hogy eddig a TV2-t a kutya nem nézte, de majd most ide kapcsolnak az emberek, Persze nem így történt.

Az egyik

A TV2 után jövő héten a sorozat utolsó fejezeteként az RTL klub 2000-es éveinek műsorairól esik majd szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

„Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n

Elindul az első országosan fogható kereskedelmi tévé, ami igazából új, csak épp egyáltalán nem. Persze, a nézőt ki kell elégíteni, akinek ennyi elég volt. Akkor.

Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években

A fiatalokat kielégítő tévé vicces módon akkor 70 éves magyar filmekkel igyekezett kielégíteni a nézőket. Aztán a totális széthullás után jöttek a jobb, majd a jó műsorok.

Költözködések, kapcsolások, vitatkozások, csodálkozások – az MTV 2000-es éveinek krónikája (1.)

Szuperbuli Lajcsival, NévshowR Hajú Péterékkel, D. Tóth Kriszta meg híradót vezet, amivel megkezdődik az elmúlt 15 év legsikeresebb MTV-s időszaka.

Viszlát csigatévé, helló Nagy Testvér – a TV2 2000-es éveinek legjobb műsorai (1.)

Kényszerből elköszön a mulatóskirály, helyette jön a zárójeles kettes, no meg a Big Brother, amelyet úgy bámultunk, mint a miniszterelnök facebookos bejelentéseit.

Stohl András lezárja, Vágó István megjelöli, Mónika kimondja - ezt néztük az RTL klubon a 2000-es években (1.)

Most már lehetünk Milliomosok, kimondhatjuk délután, amit akarunk, és itt is lehet leskelődni, csak itt nem akar senki.

Szomszédok helyett Életképek, NévshowR helyett Krém - az MTV 2000-es éveinek krónikája (2.)

Az emberek jönnek-mennek, pénz nincs, de azért így is összejön néhány jól sikerült műsor.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra