Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hazaárulózós jelenet keményen visszaüthet Hende Csabának

Hende mellett már szinte csak Gulyás Gergely tart ki a Fidesz vezetésében.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többet nem akarok Szombathelyre jönni.

Egyes hírek szerint ezt mondta Kósa Lajos, a Fidesz a önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, amikor másodszor járt Szombathelyen azért, hogy Balázsy Péter legyen a párt polgármester-jelöltje.

Az első csatát Hende Csaba nyerte

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Írtunk már róla A szombathelyi Fideszt továbbra is Hende Csaba irányítja, Balázsy Péter magára maradt 2019. July 18. 10:52 , hogy Balázsy a szombathelyi fideszesek meglepetésére lett jelölt. Volt egy komoly válogatásuk, ahol Illés Károly Mégsem Illés Károly lesz a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje? 2019. April 16. 11:42 mellett már az elején szóba került a fiatal, megyei jegyző Balázsy. De őt akkor Hende Csaba nyomására vetették el, Hende ugyanis túlságosan képzettnek és önjárónak tartotta Balázsyt.

A Fidesz jelöltjeit Hende Csaba választotta ki
Facebook/Balázsy Péter

Így a szombathelyi Fidesz a nyár elejére visszatért Puskás Tivadarhoz, aki szívesen vállalta is volna az újabb jelölést. Úgy is készültek a június 21-i, jelöltválasztó küldöttgyűlésükre, hogy Puskást nevezik meg polgármester-jelöltnek. Az ülésen aztán váratlanul megjelent Kósa Lajos, a Fidesz országos önkormányzati kampányfőnöke, és röviden közölte, hogy nem Puskás, hanem Balázsy lesz a jelölt.

A döntés mögött valószínűleg az áll, hogy a február elején kirobbant politikai balhé, majd ezt követően az ellenzéki többség kialakulása Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 a közgyűlésben rendesen megtépázta Puskás renoméját, annak ellenére, hogy sokan ebben is Hende Csabát látták a háttérben.

Puskás Tivadar, Balázsy Péter és Kósa Lajos
Forrás: Facebook / Balázsy Péter

De ezzel el is kezdődött egy küzdelem, Hende azt látta, hogy átnyúltak a feje felett, Balázsy pedig azt remélhette, hogy beviheti a saját embereit a közgyűlésbe. A jelek szerint ezt az első csatát Hende nyerte, ugyanis Puskáson kívül minden jelenlegi képviselőjét újra indítja Minden jelenlegi képviselőjét újraindítja ősszel a szombathelyi Fidesz, de van néhány meglepetés is 2019. July 17. 20:55 a Fidesz, szó sincs fiatalításról, arról meg főképpen nincs, hogy Balázsy emberei teret kaphattak volna.

A hazaárulózós ügy nem állt meg Szombathely határában

Így továbbra is Hende irányítja a szombathelyi Fideszt, és ez meglátszott az ominózus kampánygyűlésen Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 is. Miközben Balázsy békét és együttműködést hirdetett, Hende beszéde közben a nyilvánvaló sugallat hatására a közönség egy része hazaárulózni kezdett.

Ennek a jelenetnek a hangfelvételét lapunk nemrég leközölte Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban? 2019. September 26. 17:53 .

A történtek, persze, hatalmas felháborodást okoztak, több pár is közleményben határolódott el Hende kijelentéseitől, köztük az LMP LMP: Hende szavai elfogadhatatlanok, nem maradhatnak következmények nélkül 2019. September 24. 08:41 , és a DK A DK azt mondja, Balázsy Péter alkalmatlan, főleg azért, mert nem tudta visszafogni Hende Csaba gyűlölködő fröcsögését 2019. September 24. 09:19 is. Koczka Tibor, független, a Pro Savaria és a Jobbik által támogatott polgármester-jelölt sajtótájékoztatón Koczka Tibor: Nincs helye Szombathely közéletében annak, aki lehazaárulózza politikai ellenfeleit 2019. September 24. 16:50 jelentette ki, hogy Hendének nincs helye a szombathelyi közéletben. Aztán a választási ciklus utolsó, szeptember 26-i, szombathelyi közgyűlésén Puskás Tivadar a ciklus beszámolójával búcsúzott a közgyűléstől 2019. September 26. 08:31 a Fideszen kívüli képviselők többsége (Éljen Szombathely-frakció, Molnár Miklós (Pro Savaria), Balassa Péter (Jobbik), Koczka Tibor (független)) szavazatival elfogadott egy határozatot A szombathelyi közgyűlés határozatban ítélte el Hende Csaba hazaárulózós performance-át 2019. September 26. 13:53 , amiben közösen ítélik el Hende Csaba hazaárulózós performance-át.

Hende Csaba a hétfői programbemutatón
Mészáros D. Zsolt

De az ügy nem állt meg Szombathely határában. Amellett, hogy végigfutott a teljes, nem fideszes sajtón, a hvg.hu cikke szerint Tarlós István, Budapest főpolgármestere és fideszes főpolgármester-jelöltje elhatárolódott Hende akciójától. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonban megértőbb volt, azt a választ adta, amit a szombathelyi fideszesek is, hogy Hende nem használta azt a kifejezést, Nemény András viszont korábban igen.

Erről egyébként a közgyűlés utáni, péntek délelőtti sajtótájékoztatón „2002 óta ez volt a legrosszabb önkormányzati ciklus” 2019. September 27. 14:04 megkérdeztük Neményt.

Gulyás Gergely Hende Csaba legfőbb szövetségese

Gulyás Gergelynél álljunk meg egy pillanatra. Ő 2010-ben lett először országgyűlési képviselő, ráadásul a Fidesz Vas megyei listájáról szerzett mandátumot. (Akkor még voltak megyei listák, 2014-ben már nem.) Ehhez pedig Hende Csaba segítette hozzá a fiatal jogászt, aki abban az időszakban igyekezett bekerülni a Fidesz felső köreibe.

Gulyás Gergely
Forrás: hvg.hu

Információink szerint Gulyás azóta is hálás Hendének, neki köszönhető, hogy miután Hendének le kellett mondania a honvédelmi miniszterségről, sikerült visszakapaszkodnia a csúcsra, jelenleg a törvényalkotási bizottság elnöke és a parlament alelnöke.

De megbízható információink arról is szólnak, hogy Hende sokat veszíthet az önkormányzati választásokon, mert az éve eleje óta tartó szombathelyi balhék miatt ismét elfogyott a bizalom iránta. És a Fideszben csak az alkalmat várják, hogy nem választás útján elnyert posztjaiból menesszék.

Elegük van abból, hogy folyamatosan szombathelyi balhékról ír a nem fideszes sajtó

Cikkünk elején idéztük Kósa Lajost, akinek (és többeknek a Fidesz felső szintjén) abból is elegük lett, hogy bő fél éve az országos sajtó is Szombathelyről és a szombathelyi Fidesz balhéiról ír. És most, két héttel az önkormányzati választások előtt, ismét Hende Csaba botránya néz vissza a sajtóból.

Állítólag már azt sem bánnák, ha a Fidesz elbukná Szombathelyt, mert akkor vége lenne ennek az egésznek, mert Szombathely nem olyan nagy pont Orbán Viktor és a párt számára, de az zavarja őket, hogy az itt történtek folyamatosan rombolják a Fidesz renoméját.

A szombathelyi választásoknak négy kimenetele lehet a Fidesz számára.

1. Balázsy Péter nyer, és a közgyűlésben is többsége lesz a Fidesznek.

Ebben az esetben Hendét valószínűleg békén hagyják, hiszen hozta az elvárt eredményt, ami a pártnak is jó.

2. Nemény András nyer és az ellenzék többséget szerez a közgyűlésben.

Ez nem lenne jó sem a Fidesznek, sem Hende Csabának. Hiszen a Fidesz mégiscsak elveszítene egy megyejogú várost, és ezért Hendét tennék felelőssé.

3. Nemény András nyer, de a Fideszé lesz a többség a közgyűlésben.

Ebben az esetben viszont Hende megint megerősödne, hiszen kiderülne, hogy a fentről kiválasztott Balázsy Péter nem volt jó jelölt, Hende emberei képviselőjelöltként viszont hozták a kötelezőt.

4. Balázsy lesz a polgármester, de az jelenlegi ellenzéknek lesz többsége a közgyűlésben.

Ez a forgatókönyv lenne a legkellemetlenebb Hende számra. Mert így Balázsy kiválasztása, ami ellen Hende tiltakozott, sikeres lépésnek számítana, Hende Csaba emberei viszont elbuknának. És így azt is Hende fejére olvashatnák, hogy hibát követett el akkor, amikor nem engedte meg Balázsnak, hogy fiatalítson.

Információink szerint a Fidesz vezetésében ennek a forgatókönyvnek legalább annyira örülnének, mint a teljes győzelemnek.

Nem véletlen hát, hogy éles a küzdelem, de ezt inkább Hende Csaba és nem Balázsy Péter vívja. Mert így egy elsőre jó ötletnek tűnő, hazaárulózós performance is átrendezheti a szombathelyi Fidesz erőviszonyait.

Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban?
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés