A Tévé Macitól a Való Világig – ezeket néztük a tévében a hatvanas évektől

Sorozatunkban közel négy évtized legemblematikusabb műsorairól esett szó az utóbbi hónapokban, most pedig egybegyűjtöttük, miket néztünk a tévében korábban.

Az utóbbi hónapokban hétről hétre felidéztük sorozatunk keretében, hogy melyek voltak az adott év vagy évtized legemlékezetesebb magyar tévéműsorai. Visszaemlékezésünk végén röviden összegezzük, mikor és milyen műsorok dominálták a televíziók képernyőjét.

60-as évek

A televíziózás még gyerekcipőben jár, de azért akad már néhány legendás műsor, például a műsorvezetők bevezetnek minket a tudományos világba a Deltával, a szerencsés gyerekek – akiknél már van készülék – a Tévé Macival együtt alhatnak el.

70-es évek

A magyar televíziózás – magyar szempontból – harmadik évtizede meghozza a nagy technikai fejlesztéseket, melyek közül a színes adás elindulása a legkiemelkedőbb. Ebben az évtizedben szintén indulnak mára már kultikussá vált műsorok: Vitray Tamás először játszik a nézőkkel a Kapcsoltam keretein belül, Tamási Eszter vezetésével pedig elindul a tévés kívánságműsor, a máig képernyőn lévő Önök kérték!

80-as évek

A nyolcvanas években is születtek sorjában a legendás műsorok, és persze a legendás televíziós arcok. Antal Imre ekkorra már befutott a Szeszélyes Évszakokkal, Dévényi Tibi bácsi a gyerekek körében örvend nagy népszerűségnek azzal, hogy dobja a pontos labdát.

Az évtized második felében pedig indul az első magyar reggeli műsor, a Nap-kelte, és a szintén legendás teleregény, a Szomszédok is, vetélkedő terén pedig Vágó István barkóbajátéka hódított.

90-es évek

A világ kinyílik, a rendszerváltással ebben az évtizedben rengeteg külföldi sorozat és műsor is megérkezik kis hazánkba. A legkiemelkedőbb ezek közül talán a Szerencsekerék, de szintén kihagyhatatlan elem a late-night show műfaja, amit ekkor még csak Friderikusz Sándor képvisel.

Aztán 1997-től fordul a kocka. Az MTV – hála a kereskedelmi tévéknek – elveszíti nézőinek és munkatársainak jó részét, amit hiába próbált a köztévé pótolni, nem sikerült.

Az első országosan fogható kereskedelmi tévé, a TV2 előnnyel indult, műsorait akkoriban ugyanis olyan arcokkal töltötte fel, akiket a néző már ismerősként fogadott, de persze a műsorok között is lehetett egy-két ismerősre bukkanni.

Bár először úgy tűnt, hagyja magát a „fiatalok és a zene tévéje”, az RTL klub, később kiderült, nem adják magukat könnyen. A csatorna több, máig is futó műsora ekkoriban indult el, amik akkorra sikernek örvendtek, hogy azt még a Holdról is lehetett látni.

2000-es évek

Miközben a két kereskedelmi tévé nézettsége kiütötte a plafont, addig az M1 nézettsége a föld alatt volt. Műsorainak jó része megszűnt, amin változtatni kellett. A változás pedig bejött, ami olyan arcoknak köszönhető, akik az RTL-től és a TV2-től érkeztek, illetve mellőzött szupersztárnak, Lagzi Lajcsinak.

A nézettség hiába támadt fel, a közszolgálat elől a nagyok szép sorban halászták el az arcokat, és a sportközvetítéseket is. Így fordulhatott elő, hogy az RTL-en futott a Formula 1, a 2006-os foci VB, és egy ideig a magyar NB I is.

A TV2 is kénytelen volt változtatni, miután kiderült, az RTL tudatos építkezése ellen nem tudnak olyat tenni, amivel vissza tudják szerezni elvesztett első helyüket. Ennek eredményeképp pedig elindult az első igazi, magyar valóságshow, amiben nyilvánosan lehetett kukkolni embereket.

A Big Brother bukása után azonban ismét újat kellett lépni. Ennek eredményeképp elindult a Megasztár, a Barátok közt sikere ellen pedig a TV2 Jóban Rosszban címmel indított napi sorozatot, előbb kevesebb, aztán több sikerrel.

Ami pedig az RTL-t illeti: 2000-ben a Legyen Ön is Milliomossal tarolták le a konkurens tévét, illetve tévéket, és ez még csak a kezdet volt: a Mónika show 2001-es indítása után 2002-ben jött a Való Világ, ami kicsit később, de hatalmas siker lett.

Miután a Való Világ kezdett kicsit unalmassá válni, az RTL megpróbált új irányokba nyitni: több valóságshow is indult a 2000-es évek első felében. Többek között volt olyan, ahol egy lakatlan szigeten kellett túlélni. A kereskedelmi tévék első filmes díjátadója is az RTL klub nevéhez kötődik, de az Aranycsirke inkább ciki volt, mint egy igazi magyar Oscar-díjátadó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra