Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Két korábbi szombathelyi alpolgármester, Czeglédy és Koczka, és az egyik legfiatalabb képviselő, Ungár

Bemutatjuk Vas megyei 1-es választókerületének (Szombathely és 11 környező település) előválasztási képviselőjelöltjeit.

Vas megye 1-es választókerületéhez Szombathely és 11 környező település tartozik, ami így együtt érdekes képet mutat. Erről itt írtunk Torony község 1600 szavazópolgára akár hatalomban tarthatja Hende Csabát a jövő évi országgyűlési választásokon August 23. 18:56 korábban.

De az is érdekes, hogy kiket indítanak a pártok az ellenzéki előválasztáson. Míg a 2-es választókerületben a nagypolitikában ismeretlen A világjáró, a celli alpolgármester és az ifjúsági pártszervezet vezetője September 13. 11:28 jelöltek vannak, Szombathelyen országosan ismert politikusok közül választhat a szavazópolgár.

Van köztük két volt szombathelyi alpolgármester, ráadásul a politikai térfél két eltérő oldaláról érkeztek, és egy országgyűlési képviselő.

Czeglédy Csaba, DK

Czeglédy 1998 óta vesz részt a városi politikában, kis kihagyással azóta városi képviselő. MSZP-tag, de tagságát 2017-ben felfüggesztette, most a DK színeiben indul.

Helyben több pozíciót is betöltött szép sorban, volt bizottsági elnök, alpolgármester, jelenleg szintén egy, a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke.

Megosztó személyiség, pártállástól függően tartják adóbűnözőnek és a Fidesz-bosszúhadjárat áldozatának. Közel tíz éve vizsgálják a hatóságok egy ügyét, ami miatt másfél évig előzetesben is tartották. Legutóbb az „ördög ügyvédje” elleni nyomozással hozták összefüggésbe. Ördög ügyvédje: Pont azokat az adatokat nem derítette ki a rendőrség, amivel azonosítani lehetne September 06. 15:35

A gyanúsítgatásokkal azonban be is emelték Czeglédyt a nagypolitikába, ma már országosan ismert, a média állandó szereplője.

A DK-val az utóbbi pár évben épített ki kapcsolatokat, és most az a furcsa helyzet állt elő, hogy az MSZP-tag Czeglédy a DK színeiben indul az előválasztáson.

Czeglédy Csaba, DK
Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba bemutatkozása

Huszonkét éves korom óta szolgálom a szombathelyieket. Jó érzés minden nap úgy felkelni, hogy segíthetek az embereknek.

A következőket szeretném megvalósítani, ha én nyerem az ellenzéki előválasztást szeptemberben, majd jövő tavasszal a Fidesz jelöltjével szemben az országgyűlési képviselőválasztást.

Általánosságok helyett érdemi vállalások, tervek kellenek – már csak a számonkérhetőség miatt is –, az ugyanis nem program, hogy a képviselő majd „szerez” jó sok pénzt. Aki helyben él és ismeri az embereket, tudja, mit szeretne megvalósítani az ott élők érdekében.

1. Az egyik legfontosabb feladatom, hogy együttműködve az önkormányzattal 200 új bérlakást építsünk Szombathelyen. Véget akarok vetni annak, hogy életüket végig dolgozó idős emberek, pályakezdő fiatalok, dolgozó családos emberek, beteg hozzátartozójukat ápolók abban a fenyegetettségben éljenek, hogy nem lesz majd tető a fejük felett.

A 200 új lakás egy része főleg az idős egyedülállóknak és a pályakezdő fiataloknak egy hálószobás apartmanok lesznek, a nagyobb részük pedig a családoknak másfél, kétszobás ingatlanok, de lesznek háromszobásak is.

2. A másik legfontosabb feladatom az önkormányzattal és a Szombathelyi Egyházmegyével szorosan együttműködve egy új belváros létrehozása lesz az Ady téren és annak közvetlen környezetében gyalogos összeköttetésben a Fő térrel.

3. További kiemelt feladatom egy új, legalább 50 lakásos nyugdíjasház építése a Bagolyvár mögötti területen, nem messze a már meglévő nyugdíjasháztól, és körülötte egy új park létrehozása.

4. Legfontosabb feladataim közé tartozik továbbá a Magyar Falu Program folytatása a választókörzet 11 kistelepülésén az ott élők érdekében, valamint a civil szervezetek, nemzetiségek, egyházak támogatásának folytatása.

A következőket fogom kiemelten segíteni:

 • óvodák, iskolák fejlesztése, bölcsődék létrehozása,
 • utak, járdák felújítása,
 • egészségügyi ellátás fejlesztése,
 • idősotthonok létrehozása, felújítása, idősgondozás biztosítása,
 • gyermekek táboroztatása, közétkeztetés,
 • tömegközlekedés fejlesztése, buszmegállók építése,
 • helyi vállalkozások támogatása.
 • 5. Felújítjuk régi lakótelepeinket, a peremkerületeken – amelyek valójában városrészek – elmaradt fejlesztések sem várhatnak tovább, az itt élők nem másodrendű polgárok.

  Például Újperinten, Petőfitelepen, Zanaton, az Éhen Gyula kertvárosban, Szőlősön, Gyöngyöshermánban, Szentkirályon, Bogáton, Kámonban, Herényben, Oladon minden út le lesz aszfaltozva, mindenhol lesznek járdák, valamint meg lesz oldva a csapadékvíz kezelése és elvezetése.

  A Parkerdő és környékén (dűlők) pedig az összes nagyobb forgalmú út zúzott kővel lesz megterített.

  6. Meg fogjuk találni egy éven belül azt a konszenzusos helyszínt, ahol a hajléktalanok ellátása nem fogja zavarni az ott élőket, és a hajléktalanoknak sem lesz elérhetetlenül messze, azaz nem a város szélén lesz.

  Szombathely következő országgyűlési képviselőjeként segíteni fogom az önkormányzatot abban, hogy forrást kapjon az új hajléktalanszálló megépítésére.

  7. Visszaszerezzük a fideszes oligarcháktól a szombathelyiek, Vas megyeiek által a ‘70-es években épített balatonberényi gyermeküdülőt, hogy újra gyermekek nyaralhassanak kedvezményesen a Balaton partján.

  8. Országgyűlési képviselőként olyan Szombathelyt szeretnék, ahol van legalább tíz olyan otthon (az önkormányzat kezelésében), ahová a családon belüli erőszak áldozatait tudjuk menekíteni, hogy új életet kezdhessenek.

  Tehát tíz olyan lakás megvásárlásához fogok forrást „szerezni” városunknak, amelyeket csak erre a célra használhatók.

  9. Amióta csak az eszemet tudom, Haladás szurkoló vagyok. A Haladás nagyon sokunknak az életünk része. Amikor lehetőségemben állt (15 éve), mindent megtettem alpolgármesterként annak érdekében, hogy csapatunk visszakerüljön az NB1-be, majd ott eredményesen szerepeljünk.

  Szombathely következő országgyűlési képviselőjeként mindenben segíteni fogom a Haladást, hogy amilyen hamar csak lehet, visszajusson az első osztályba.

  Szombathely és térségének fáradhatatlanul dolgozó és mindig elérhető képviselője leszek.


  Koczka Tibor, ÚVNP

  Koczka Tibor 2014-ben lépett be a politikába. Korábban újságíróként, tévés szakemberként volt ismert, 2013 előtt Szentendrén épített ki egy médiacentrumot. Az akkor fideszes többségű szombathelyi közgyűlés nevezte ki a városi tévé igazgatójának, azzal a megbízással, hogy itt is hozzon létre egy, több médiumot magában foglaló központot.

  2014-ben aztán Hende Csaba hívására a Fidesz jelöltjeként indult az önkormányzati választásokon, nyert, a közgyűlés pedig alpolgármesterré választotta. Az első években lelkesen vitte a kultúra és a sport területét, 2018-ban aztán összetűzésbe került Kitört a belháború a szombathelyi Fideszben? 2018. October 24. 08:15 a városvezetéssel és a Fidesszel.

  2019-ben a Pro Savaria színeiben indult a polgármester-választáson, képviselőként az ő listájukról szerzett mandátumot a közgyűlésben. Jelenleg is képviselő, már a Fidesz kemény kritikusa, és polgári jobboldalinak tartja magát.

  Koczka Tibor, ÚVNP/DK
  Koczka Tibor

  Koczka Tibor önéletrajza

  59 éves újságíró, politikus vagyok, 38 éve házas. Három gyermekünk már felnőtt, Levente (36) programtervező matematikus, Zsófia (34) vegyész, élelmiszermérnök, Dániel (32) orvos. Három csodálatos unokánk van.

  Szombathelyen az Úttörő utcai általános iskola (ma Reményik iskola) elvégzése után a Nagy Lajos Gimnázium matematika tagozatán érettségiztem 1980-ban. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szereztem testnevelő tanári, valamint népművelői diplomát, másoddiplomás képzésben pedig kulturális szakújságíró lettem.

  1984 őszétől a Vas Népe sportrovatának tudósítójaként, 1985-től munkatársaként dolgoztam. Aktív rendszerváltóként 1989-ben már a Tér-Kép című független hetilapot írtam, mellette 1990-től, a Szombathelyi Városi Televízió indulásától annak első sportriportere, 1994-től 14 éven keresztül a Magyar Televízió szerkesztő-riportere majd szerkesztőségvezetője voltam. Ügyvezető-főszerkesztőként irányítottam a szentendrei majd a szombathelyi médiaközpontot.

  A 2014-es önkormányzati választáson Szombathely Herény-Kámon városrészében a Fidesz jelöltjeként választottak meg képviselőnek, majd a közgyűlésben Szombathely kultúráért, sportért, oktatásért, szociális ügyekért felelős alpolgármesterének.

  A fideszes belharcokat követően 2019-ben a PRO SAVARIA színeiben indultam az önkormányzati választáson, jelenleg az egyesület képviseletében vagyok a szombathelyi közgyűlés tagja.

  2021-től az Új Világ Néppárt kommunikációs igazgatója vagyok. A párt szlogenje: légy boldog Magyarországon! Három gyermekemből kettő külföldön él. Azért dolgozom, egy olyan élhető Magyarországért, hogy gyermekeinknek, unokáinknak érdemes legyen hazatérni.

  Szombathely és a választókerülethez tartozó 11 település következő országgyűlési képviselőjének térségi fejlesztésekben kell gondolkodni, közös célokat, közös cselekvést kell megfogalmaznia!

  Arra kérem, hogy az országgyűlési előválasztáson támogasson szavazatával, hogy együtt dolgozhassunk Szombathely és térsége jövőjéért!


  Ungár Péter, LMP

  Ungár Péter pár éve van jelen Szombathelyen, ám nagyon aktívan. Egyébként az LMP tagja, 2018-ban az ő listájukról jutott az országgyűlésbe. Ellenzéki mivoltát sokan megkérdőjelezik, hiszen édesanyja Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, a Fidesz főideológusa. Ungár viszont sokszor kinyilvánította, hogy a Fidesz leváltásáért dolgozik. Az elsők között volt a magyar politikusok között, aki nemi identitását fölvállalta. Többször nyilatkozott már nekünk is Ungár Péter, a fővárosi, aki Szombathelyen akarja magát megmutatni 2019. October 30. 08:09 édesanyjához fűződő kapcsolatáról is.

  Édesapja után jelentős vagyont örökölt, médiavállalkozásai is vannak Budapesten, több vidéki városban, köztük Szombathelyen is. A 2019-es önkormányzati választások kampányában az ellenzéki összefogást segítette. Sokak szerint anyagi támogatása jelentősen segített abban, hogy ellenzéki győzelem szülessen Szombathelyen.

  Főleg a háttérben dolgozik, de jellegzetesek heti egyperces sajtótájékoztatói, kapott kritikát az előválasztási ajánlásgyűjtéskor, Koczka Tibor szerint Ungár Péter meg akarja akadályozni, hogy indulhasson az ellenzéki előválasztáson August 18. 17:18 és a DK-közeli sajtótól, blogoktól Meddig tart ki Czeglédy és Ungár barátsága az előválasztási küzdelemben? September 08. 14:54 is.

  Kimondottan jó a kapcsolata jelölttársával, előválasztási ellenfelével, Czeglédy Csabával is.

  Ungár Péter, LMP-MSZP-Párbeszéd-Momentun-Jobbik
  Ungár Péter

  Ungár Péter bemutatkozása

  Szombathely önhibáján kívül főszereplője lett a jövő évi országgyűlési választásoknak. Ezt a várost ugyanis a kormány mondvacsinált okokra hivatkozva egy egészségügyi és gazdasági válsághelyzet közepén kifosztotta, pusztán azért, mert az itt élő emberek ellenzéki városvezetést választottak 2019-ben.

  A Fidesz példát akart statuálni Szombathellyel, meg akarta üzenni, hogy mindenki pórul jár, aki szembe mer menni a hatalommal. A jövő évi országgyűlési választás egy lehetőség, hogy ezúttal a szombathelyi emberek üzenjenek a Fidesznek: le kell váltatnunk Hende Csabát és ezzel kimondani, hogy sem a zsarolásból, sem a fenyegetésből nem kérünk.

  Én pont azért indulok az előválasztáson, mert meggyőződésem, hogy nekem van a legtöbb esélyem legyőzni Hende Csabát, és ezáltal közelebb hozni a kormányváltás lehetőségét. Mert ha az ellenzék győzni tud Szombathelyen, akkor győzni fogunk az egész országban.

  A Fidesz leváltása ugyanakkor csak az első lépés: én azt vállalom, hogy ha engem tisztelnek meg a bizalmukkal, akkor addig fogok küzdeni, amíg a város vissza nem kapja azt a hárommilliárd forintot, amit az elmúlt hónapokban elvontak innen.

  Természetesen egy országgyűlési választáson induló politikusnak ugyanakkor a helyi problémákon kívül országos vízióval is rendelkeznie kell: én megválasztásom esetén azért fogok dolgozni az elkövetkező négy évben, hogy elinduljon egy valódi béremelési program a közalkalmazotti szférában, mert elfogadhatatlan, hogy sokan két-három ledolgozott évtized után is kevesebb mint kétszázezer forintot visznek haza.

  Küzdeni fogok azért, hogy végre anyagi értelemben is megbecsüljük a gondoskodó munkát, legyen szó a kivéreztetett szociális szektorról, vagy az idős hozzátartozóikat otthon ápoló tízezrekről.


  A három jelölt előválasztási vitáját Ilyen volt a Nyugat.hu szombathelyi előválasztási vitája August 30. 16:08 augusztus végén a Nyugat stúdiójában tartottuk. Itt megnézheti a vitát:

  A Vas megye 2-es választókerület jelöltjeit itt, A világjáró, a celli alpolgármester és az ifjúsági pártszervezet vezetője September 13. 11:28 a 3-as körzetét itt mutattuk be. Volt nagyvárosi polgármester, kiugrott jobbikos, őrségi állatorvos September 09. 15:42

  A 3-as választókerület jelöltjeinek vitája meglepő fordulattal kezdődött:

  A 2-es körzet jelöltjeinek vitája itt nézhető meg:

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Ellenzéki előválasztás 2021

  Tovább az oldalra