Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában

A civil szervezeteket nagy részét is bekebelezte az Őrvidékház, ami Hende Csaba megbízható bázisaként működik.
 
 

Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában

A civil szervezeteket nagy részét is bekebelezte az Őrvidékház, ami Hende Csaba megbízható bázisaként működik.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában

A civil szervezeteket nagy részét is bekebelezte az Őrvidékház, ami Hende Csaba megbízható bázisaként működik.

A szombathelyi volt huszár-, majd negyven évig szovjet laktanya nagy része kihasználatlanul áll, ám a több mint tíz éve felújított központi épületben pezseg az élet. Nem csak az itt működő iskola miatt, itt van Hende Csaba országgyűlési képviselő irodája is, ahol közeli munkatársai dolgoznak. Köztük a volt liberális politikus, képviselő, Horváth Vilmos, és állítólag sűrűn megfordul itt Hende két sajtósa, Cseszkó Tamás és Horváth Zoltán is, akik mára a helyi sajtó nagy részét irányítják.

És itt van a székhelye az Őrvidékháznak is, ami szintén Hendéhez köthető. Ők szervezik Hende szombathelyi programjait, az idén már belenyúltak más, kulturálisnak álcázott bulváreseményekbe is, és maguk alá vonták a város közel kétszáz civil szervezetének nagy részét is. Az Őrvidékház vezetői a Fidesz elkötelezett támogatói, és mára a szervezet a város meghatározó, közpénzzel szépen ellátott csoportosulását hozta létre.

A huszárlaktanya

A laktanya 1889-ben a 11-es huszároknak épült, ők 1919-ig, az ezred feloszlatásáig állomásoztak itt. A II. világháború után a szovjet hadseregé lett, ők 1989-ben távoztak, és ekkor kapta meg a terület tulajdonjogát az Apáczai Csere János Alapítvány. Az alapítvány tervei között egy gazdaságilag és szervezetileg is független, a magyar kollégiumi hagyományokat folytató, általános iskolával kezdődő és egyetemmel végződő komplex oktatási intézmény létrehozása szerepelt.

Ám 1996-ig semmi sem történt, tíz éven keresztül ment a huzavona az önkormányzattal, míg 2005-ben megegyeztek, a terület kétharmada az önkormányzaté lett, egyharmada az alapítványé maradt. Akkor egy tudományos-innovációs központot terveztek ide, 10 milliárdból, de ebből nem lett semmi. (

2007-ben aztán az alapítvány a nála maradt épületeket is átadta az önkormányzatnak, ezzel az egész ingatlan a városé lett. A központi épület maradt az alapítvány kezelésében. Ugyanebben az évben a a város 40 millióból felújította az épületet, és ide költözött a Berzsenyi Dániel Főiskola művészeti kara. Mi 2010-ben körbejártuk a területet, nem tetszett, amit láttunk.)

Közben a az Apáczai Waldorf iskola is beköltözött az épület emeletére. 2013-ban digitális fellegvárról és történelmi pillanatról beszélt Puskás Tivadar polgármester, amikor bejelentette, 6,5 milliárd forint állami pénzből kulturális logisztikai, illetve digitalizációs központ épül a laktanya területén. Aztán ebből sem lett semmi.

Közben 2013-ban a főiskola, pontosabban akkor már SEK is kiköltözött, és jött az ötlet, hogy a milánói világkiállítás magyar pavilonját állítják fel itt, amit 50 évre terveztek. Bő egy évig tartó, tragikomédiába is beleillő történet után aztán ez sem jött össze.

Aztán jött Hende

A hosszú, sikertelenségekkel övezte évek után aztán Hende Csaba országgyűlési képviselő is beköltözött a főépületbe, és vitte magával közvetlen munkatársait is. Az iroda kialakítását és a bérleti díjat az állam fizette és fizeti - ez jár az országgyűlési képviselőknek - , úgy tudjuk, százezres nagyságrendű a bérleti díj. Ekkor kezdődött a Szülőföld Egyesület sikertörténete is.

A Szülőföld Egyesület már korábban is létezett, és nem csak Szombathelyen, ez egy hálózatos szervezet, amely nem igazán ismert. Alapvetően a határontúli magyarokkal foglalkoznak, állami támogatásból működnek. Szombathelyen akkor jelentek meg először a közvélemény előtt, amikor 2015-ben támogatták Hende Csaba aláírásgyűjtését a Falco-gyár ellen, magukat következetesen civil szervezetnek nevezve.

A Szülőföld Egyesület mellett működik a főként helytörténeti és kulturális hagyományokkal foglalkozó könyveket kiadó Szülőföld Kiadó, amit Farkas Csaba vezet, róla lesz még szó később.

Az Egyesület működteti az Őrvidékházat, ami 2015-ben szintén a volt huszárlaktanyába költözött, és ezzel ki is alakult a Hende-birodalom. A laktanya főépületének földszintjén van ugyan néhány, vállalkozó által bérelt iroda, de a legnagyobb részt Hende és az Őrvidékház foglalja el. No és néhányan azok közül a civil szervezetek közül, amelyek vállalták az együttműködést.

Mára a Szülőföld Egyesület és az Őrvidékház összemosódott, egy vezetője van a kettőnek: Farkas Csaba. Az aláírásgyűjtő akció előtt is ők szervezték már Hende szombathelyi programjait, így például a Polgári Esték sorozatot, ahol az országgyűlési képviselő fideszesként ismert vendégeket fogad és beszélhet velük. Ilyen volt például a Fábry Sándor est két éve, vagy Georg Spöttle migránsozós fóruma idén májusban.

Farkas Csaba és Gál Sándor

Farkas Csaba 1966-ban született, a Kertészeti Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karán, Szegeden diplomázott. A Szülőföld Egyesület elnöke, az Őrvidékház igazgatója. 2014-ben a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje volt Derkovits lakótelepen. A közgyűlés jogi- és társadalmi kapcsolatok bizottságának tagja.

Ő az ügyvezetője az Esély-Műhely Szociális Szövetkezetnek, és a Pannontáj Szociális Szövetkezetnek is. A Szülőföld Könyvkiadó igazgatója, ők adják ki a Híres Szombathelyi nők könyvsorozatot, amit az önkormányzat komoly összegekkel támogat.

Indítottak könyvsorozatot Magyarország kincsestára, Az én városom, Vas megye műszaki nagyjai címmel is.

Gál Sándor az Őrvidékház igazgatóhelyettese, nemrég a Fidesz szombathelyi szervezetének alelnökökévé választották.

Az Őrvidékháznak tavaly pörgős éve volt. A Szent Márton év programjaira elköltött 800 millióból 88 milliót kaptak pályáztatás nélkül, míg a többi civil szervezet között 25 milliót osztottak ki, és erre nekik pályázniuk kellett. Farkas Csabáék szervezték meg többek között a fogathajtó versenyt a múzeumfaluban, az I. Savaria Sörfesztivált, a hőlégballon versenyt, és sok mást.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak a tortából

Közben kiderült, hogy a mozgássérülteknél is megjelentek, aminek nem lett jó vége, az idén aztán már igazi bulvárszereplőkké léptek elő. Az idei nyáron egymást érték a sörözős, kajálós, mulatós- és popzenés bulik a Ferences-kertben, de már a gyermeknapi programnál is ott voltak szervezőként.

De érdekes, hogy a nyári szabadtéri fesztiválokhoz, bulikhoz nem adtak pénzt, csak a nevüket, az anyagi kockázatot a többi szervezőnek kellett viselnie. Úgy hírlik, könnyebb engedélyeztetést, ügyintézést ígérnek annak fejében, hogy ők is megjelennek a szervezők között a plakátokon és újságcikkekben.

Az Őrvidékház a volt laktanyában is szervez programokat, főzőversenyeket, kiállításokat, kisebb komolyzenei koncerteket, konferenciákat, irodalmi esteket. Információink szerint ezeket pályázati támogatásból szerzik meg, és alapvetően saját tagjai vesznek részt rajtuk.

Gyakorlatilag mára a város legaktívabb programszervezőjévé váltak, az önkormányzati Agora Szombathelyi Kulturális Központnak a nagyrendezvények, és a saját épületeikben zajló programok maradtak.

Mindehhez jön Hende befolyása, aki a háttérből irányítja a szervezetet, az Őrvidékház pedig programokkal segíti az országgyűlési képviselőt, úgy is, hogy segítenek a közönségszervezésben.

A volt huszárlaktanyában tehát igazi kis birodalom jött létre, ami egy ember, Hende köré épült.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés