Olvasóink mondták: „A végső cél az Európai Egyesült Államok kell, hogy legyen”

Nem csak az Európai Unió, hanem mi is figyelünk az építő jellegű javaslatokra egy-egy témában. Összeszedtük és elküldtük olvasóink javaslatait, az Európa Jövőjéről szóló konferenciának.

Egyre több javaslat születik az Európa Jövőjéről szóló konferencián. Ahogy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, az Európai Unió elkötelezte magát, hogy meghallgassa a civileket, ezért megálmodott egy konferenciát, ahol bárki megoszthatja a véleményét vagy a polgári vitacsoportokban, vagy pedig a konferencia weboldalán található digitális platformon keresztül.

Lapunk folyamatosan tudósít az eseményről, hiszen példa nélküli, hogy a demokrácia ezen formája elsőként az Európai Unióban érvényesül a világon. Nem csak megválasztott politikusok, hanem mi magunk, átlagemberek is elmondhatjuk a véleményünket, amelyet közvetlenül a konferencia plenáris ülése dolgozz fel, onnan pedig az európai döntéshozók asztalára kerül.

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban
Horváth Zsolt

A Nyugat olvasói is aktívak voltak, hiszen rengeteg témában mondták el a véleményüket. Most kigyűjtöttük és feltöltöttük a digitális platformra azokat a szalonképes hozzászólásokat, amelyeket a cikkünk alá kommenteltek.

Legelső cikkünk, a nemek közti egyenlőségről szólt.
Conference on Future of Europe/ Website

Legelső írásunkban Elindult uniós sorozatunk, most Ön is hangot adhat a véleményének 2021. December 08. 15:34 bejelentettük, hogy elindult egy cikksorozatunk, amelyben a Konferencia Európa Jövőjéről tudósítunk Önöknek. Itt leginkább arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mit tartanak a legsürgetőbb problémának, amely megoldása érdekében sürgősen tennie kellene az EU-nak. Ezek az eredmények születtek:

Az értékek, jogok, jogállamiság és biztonság folytattuk a tudósításunkat. Az első ilyen cikkünkben a nemek közti egyenlőség A konyhától az igazgatói irodáig - Papíron szép a női egyenjogúság, de a valóság még az EU-ban is más 2021. December 11. 11:03 témakörével foglalkoztunk, ahol már beindult a kommentszekció. Az alábbi véleményeket válogattuk össze, és küldtük el a konferenciának:

„Előre bocsátom, hogy férfiként nyilván csakis az egyik oldalról láthatom a jelenséget. Nagyon leegyszerűsítve: a nők az elnyomottak, a férfiak az elnyomók. Ez van, tény, hiszen ezt állítják sokan... Olyanokról véletlenül sem esik szó, hogy a családon belüli erőszakot magas szinten műveli mindkét nem, ember legyen a talpán, aki csak megsaccolni is képes, hogy kik vannak magasabb számban.

Ha válásra kerül a sor, akkor azt az esetet kivéve, ha egy nő nyíltan bántalmazza a gyermekeit, gyakorlatilag az apának szemernyi esélye sincs az elsődleges felügyeleti jog gyakorlására. Ez diszkrimináció. A nők Magyarországon negyven éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Ez is diszkrimináció."

A konferencia weboldalán, a digitális platformon keresztül, bárkinek lehetősége van megosztani a hozzászólásait.
Konferencia Európa Jövőjéről weboldal

Nem csak innen Szombathelyről szemléztük az eseményeket, hanem elmentünk Strasbourgba Strasbourg újratöltve: Így néz ki belülről az Európa Parlament 2021. December 19. 11:26 , hogy a saját szemünkkel lássuk az történéseket. Kint tartózkodásunk alatt nem szalasztottuk el azt a lehetőséget sem, hogy olyan magyar Európa parlamenti képviselőkkel beszélgessünk, akik tagjai annak a delegációnak, amelynek az a feladata, hogy a civilek érdekeit érvényesítse a döntéshozásban.

Nem csak Szombathelyről tudósítottuk a konferenciát, hanem a konferencia helyszínéről, Strasbourgból értesültünk a legfrissebb történésekről
Horváth Zsolt

Három ilyen magyar politikusa van az Európai Parlamentnek, ebből kettőt sikerült elcsípnünk a decemberi ülésszakaszon: Dobrev Klárát Dobrev Klára: Lépésről lépésre közelebb kell kerülnünk az Európai Egyesült Államok világához 2022. January 16. 18:56 (DK) és Cseh Katalint Cseh Katalin: Most dől el, hogy a jövőben lesz-e értelme az Európai Uniónak 2022. January 02. 19:21 (Momentum). Gaál Kinga fideszes képviselő nem volt jelen ott tartózkodásunk alatt, ezért őt később szeretnénk megkérdezni a konferenciáról.

Építő jellegű hozzászólást inkább az Európai Egyesült Államok kérdését firtató, Dobrev Klára interjú alatt találtunk:

"Meggyőződésem, hogy Magyarországnak nincs más útja, ha boldog jövőt szeretne építeni, mint az Európai Egyesült Államok! Egy ilyen kis ország (lélekszámban, gazdasági erőben, vásárlóerőben stb. stb.) örülhet, hogy csatlakozhat a nagy közösséghez, és csatlakozni is akar!"

Nem csak az Európai Egyesült Államok, hanem a közös európai hadsereg Tényleg kellene közös európai hadsereg? 2022. January 08. 15:26 kérdéséről írt cikkünk is komolyan foglalkoztatta az olvasóinkat. Itt több olyan hozzászólást is találtunk, amelyek javaslatszerűen kerültek megfogalmazásra:

"Ahhoz, hogy az EU diplomáciai tekintélye növekedjen nem kell közös haderő. Ahhoz az kell, hogy bármely külügyi kérdésben tudjon egységet mutatni az EU. Ezért fontos az ET többségi döntésének elfogadása. Meg persze nem egy Josef Borrell kaliberű pasas kell legyen az EU külügyi főtárgyalója."

Nem csak cikkekben számoltunk be a konferencia eseményeiről, hanem arra is kíváncsiak voltunk, mi az utca emberének Itt van az utca embere véleménye a bevándorlásról 2022. January 24. 19:13 a véleménye azokról a kérdésekről, amelyekkel a konferencia is foglalkozik, például a migrációról. Kimentünk a városba, hogy megkérdezzük a szombathelyieket arról, mit gondolnak a kérdésről:

"A bevándorlás egy tág fogalom. Külön kell választani az illegálist a legálistól, de minden esetben fel kell tenni a következő kérdéseket: Ki hova, miért vándorol? A bevándorlót tudja-e / akarja-e fogadni a célország? A bevándorló útja során és a célországban hajlandó-e betartani a helyi törvényeket? Tud-e integrálódni a társadalomba? Abban szerintem megegyezhetünk, hogy aki illegálisan próbálja átlépni bármely ország határát, az bűncselekményt követ el és azért büntetés jár."

Az éghajlatváltozásról A nyakunkon van és mégsem teszünk ellene eleget: A klímaváltozás 2022. February 05. 11:45 szóló cikkeinkben, amellett, hogy bemutattuk a konferencián született javaslatokat, igyekeztünk egy-két praktikus javaslatot tenni Annyi szemetet termelünk, hogy lassan belefulladunk 2022. February 13. 07:25 a környezettudatosabb Az autósok felelősek a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért 2022. February 08. 07:19 életmód elősegítése érdekében. Olvasóink itt is fogalmaztak meg véleményeket:

"Kezdhetnék például. a bliszteres csomagolás totális betiltásával (a PET palackkal karöltve)! Annál értelmetlenebb dolgot nem nagyon tudok elképzelni. Szép dolog a komposztálás, de nagyvárosokban kivitelezhetetlen.

Az éghajlatváltozás és a környezettudatos életmódra való nevelés, kiemelt kérdésnek számít a konferencián.
Wikipédia Commons

A videó mellett, podcasteltünk is, ahol Újhelyi István, szocialista Európa Parlamenti képviselővel beszélgettünk az Európai Unióról, aki az európai közösséget egy „békeprojektnek” nevezte. Podcastünk szintén gondolatindító beszélgetésnek bizonyult, hiszen

„Ujhelyinek igaza van. Addig van béke (konkrét háborús értelemben véve) amíg az EU létezik. Ezért hozták létre, azóta betöltötte a szerepét. Remélem ez így is marad, de ahhoz még rengeteget kell dolgozni a magállamoknak hogy ez hosszú távon stabilizálódjon. A végső cél az Európai Egyesült Államok kell legyen, mert kizárólag az adhat erre garanciát.”

Nem csak a hozzászólásokon keresztül, hanem a Konferencia Európa Jövőjéről szóló uniós program weboldalán is van lehetőség a javaslatok megfogalmazására, amelyet egy regisztráció előz meg.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Európa jövője