Czeglédy-ügy: Az őrizetbe vételtől a 18 hónap börtönön át a házi őrizetig

A volt szombathelyi politikus másfél év után szabadlábon van, összefoglaljuk a vele történteket.
 
 

Czeglédy-ügy: Az őrizetbe vételtől a 18 hónap börtönön át a házi őrizetig

A volt szombathelyi politikus másfél év után szabadlábon van, összefoglaljuk a vele történteket.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Czeglédy-ügy: Az őrizetbe vételtől a 18 hónap börtönön át a házi őrizetig

A volt szombathelyi politikus másfél év után szabadlábon van, összefoglaljuk a vele történteket.

Bő másfél év, pontosabban 18 hónap után szabadlábra helyezték Czeglédy Csabát, volt szombathelyi baloldali képviselőt, aki letartóztatásakor az MSZP városi elnöke volt. Az ügy nem szűkölködött érdekes fordulatokban, volt kollégáit, ismerőseinek egy részét is bevitték hosszabb-rövidebb időre, egy részük ma is házi őrizetben van.

Czeglédyt egyszer hallgatták ki, hiába kérte többször is a meghallgatását, viszont sorra nyerte a sajtópereket a börtönből, kormánypárti sajtó állandó témája volt, rendre valótlanságokat állítottak róla. Cége, a Humán Operátor Zrt. megszűnt, szombathelyi székházát egy Fidesz-közeli magánember vette meg valós értékének töredékéért, Czeglédy elveszítette szombathelyi képviselő mandátumát is.

Cikkünkben időrendben vesszük sorra a vele történteket.

Czeglédy Csabát tavaly június 13-án vették őrizetbe, bűnszervezetben elkövetett, több milliárd forint kárt okozó költségvetés csalás gyanújával. Több kollégáját is letartóztatták vele együtt.

A baloldal politikai leszámolásról beszélt, Ipkovich György volt polgármester szerint azért vitték be, mert túl sok borsot tört a fideszesek orra alá. A Humán Operator Zrt. igazgatósága is értetlenül állt a történtek előtt.

A NAV nem csak a Humán Operátor, hanem a vele kapcsolatban lévő diákszövetkezetek számláját is zárolta, így nem tudták kifizetni az éppen esedékessé vált munkabéreket. A kormánymédia több ezer károsultról és százmilliós összegekről írt.

A kormányközeli Echo TV stábja szombathelyi kukákban kutatott bizonyíték után, és még egy kamualkalmazottat is találtak. A szintén kormánypárti Pesti Srácok pedig névvel állította volt alkalmazottról, hogy börtönben van, miközben ő otthon volt.

Czeglédy július elején sajtópert nyert a börtönből a Vas Népe, a vaol.hu és az akkor még létező Szombathelyi7Nap ellen.

Július 7-én hirtelen egy titokzatos aranytömb bukkant fel a kormánysajtó híreiben, állítólag ezt Czeglédy ausztriai széfjében találták. Párszor még emlegették ezt az aranytömböt, aztán eltűnt a hírekből.

Tavaly július közepén három hónapra meghosszabbították Czeglédy előzetesét, ezt utána még többször megismételték.

Augusztus elején derült ki, hogy a NAV fellebbviteli tanácsa megszüntetett egy korábbi határozatot, ami az alapját jelentette a gyanúsításnak. Vagyis, a NAV maga ismerte be, hogy nincs bizonyítékuk az ügyben.

Szeptember elején Czeglédy már sokadszor kérte, hogy hallgassák ki, három hónap alatt idáig nem jutott el a hatóság. Azt is kérte, hogy a kihallgatáson használjanak hazugságvizsgálót. Pár nappal később aztán kihallgatták, a politikus tagadta bűnösségét.

Közben a szombathelyi közgyűlés jogi és társadalmi kapcsolatok bizottsága Takátsné Tenki Mária elnök kezdeményezésére vagyonnyilatkozati eljárást indítottak Czeglédy ellen, és felszólították, mondjon le képviselői mandátumáról.

A szeptember 14-i közgyűlésen nem engedték felszólalni Czeglédy támogatóit, Budai Gyula közben a szombathelyi városháza előtt kijelentette, Czeglédy az MSZP és a DK pártkasszáját tömte a diákoktól ellopott pénzzel.

Miután Budai eltűnt, Czeglédy támogatói, köztük az 56-os halálraítélt Mécs Imrével, a városháza előtt demonstráltak a szombathelyi politikus mellett.

Október közepén újabb három embert vettek őrizetbe az ügyben, így akkor összesen 11 ember volt előzetesben.

Egy nappal később a Fidesz szabályos vádiratot nyújtott be az országgyűléshez, ebben tényként kezelték a gyanúsítottak bűnösségét, és törvényjavaslatot terjesztettek be a diákok kárpótlására. A javaslatot Gulyás Gergely, Bóna Zoltán és Hende Csaba írta alá.

Október végén Czeglédy sajtópert nyert az Origó ellen, a kormánypárti lap kénytelen volt helyreigazítást közzétenni. Pár nappal később az állami tévé, az M1 is hasonló sorsra jutott.

November közepén az országgyűlés elfogadta a diákmunkások kártalanításáról szóló javaslatot, aminek egyik aláírója Hende Csaba volt.

November végén az ügyészség elutasított egy újabb feljelentést, a hivatásos feljelentő, Tényi István a Vas megyében jól ismert, jelenleg Szegeden élő és Botka Lászlót folyamatosan támadó Szabó Bálint kijelentése alapján tett feljelentést. Szabó a kormánypárti sajtóban azt állította, hogy Botka László megbízásából több tízmillió forinttal akarta őt megvesztegetni Czeglédy. Azért, hogy leszálljon Botkáról. Szabó nem tudta bizonyítani állításait.

Tavaly december elején kiengedték az ügy hét gyanúsítottját, ekkor Czeglédyvel együtt nyolcan voltak előzetesben, köztük három kétgyermekes anya.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt egy szombathelyi vállalkozó írt nekünk levelet, ebben az ügy számos érdekességét tárta fel.

Január elején újabb sajtópert nyert Czeglédy a Pesti Srácok ellen.

Január végén tízszeres helyreigazításra ítélte a bíróság az M1-et, az ügyben tett valótlan állításaikért.

Február közepén Czeglédy bejelentette, hogy függetlenként elindul Szombathelyen az országgyűlési választásokon, MSZP-s pártagságát felfüggesztette.

Pár nappal később támogatói már össze is gyűjtötték és le is adták az ehhez szükséges ajánlásokat.

Február 23-án Czeglédyt nyilvántartásba vették képviselőjelöltként és életbe lépett a mentelmi joga. A mentelmi jog ellen a már említett Tényi István tett feljelentést, ezt elutasították.

Czeglédyt március 1-én kiengedték a szegedi börtönből, szabadulásakor a kormánypárti Pesti Srácok munkatársa leköcsögözte.

Másnap az ügyészség kérvényezte a mentelmi jog felfüggesztését, ezt a Nemzeti Választási Bizottság el is rendelte.

Czeglédy hazaért Szombathelyre, egy interjúban kijelentette, a mostani kormánypártoknak van félnivalója attól, hogy ő szabadlábon van.

Még aznap este újra őrizetbe vették, és visszavitték a szegedi börtönbe.

Március 4-én Budapesten tüntettek Czeglédy újabb letartóztatása ellen.

Március 6-án Czeglédy szabadságát követelő plakátokkal szórták meg választókörzetét, a Derkovits lakótelepet.

Március közepén kiderült, hogy a közben megszűnt Humán Operator Puskás Tivadar utcai, nemrég felújított székházát a szombathelyi polgármester közeli munkatársa, tanácsadója vette meg magánemberként, a valós értéke mintegy feléért. A székház hónapok múlva is üresen állt, a tulajdonos közben felmondott a városházán. Az akkor feltett kérdéseinkre a mai napig sem kaptunk választ Puskás Tivadartól és Hende Csabától-

Négy nappal az országgyűlés választások előtt Czeglédy visszalépett a jelöltségtől Nemény András javára.

Április végén az MTI közleményben ismerte el, hogy valótlanságokat állítottak Czeglédyről.

Május közepén újabb három embert vettek őrizetbe az ügyben, köztük Czeglédy testvérét, két gyanúsítottat viszont kiengedtek.

Június elején Czeglédy Csaba bejelentette, hogy részt akar venni a szombathelyi közgyűlésen, errre elhalasztották az ülést. KÖzben kiderült, hogy az ügyészség nem engedi el az ülésre a letartóztatott képviselőt.

Június 6-án a tv2 ügyvédje elismerte, hogy manipulált riportokat készítettek a Czeglédy-ügyről. Az ügy egyik szereplője Zuschlag János volt.

A június 26-i közgyűlésen eltüntették Czeglédy névtábláját az asztalról és nevét a szavazógép kijelzőjéről, Czeglédy egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában, így megszűnt a képviselői mandátuma.

Július közepén kiderült, hogy Czeglédy választókerületében október 14-re írták ki az időközi választást.

Július végén, több hónapi várakozás és közérdekű adatigénylés után megtudtuk, hogy az ősszel meghozott kártalanítási törvény alapján összesen 583 igényt fogadtak el, és ezekre fejenként átlagosan 63 ezer forintot, összesen bruttó 41 723 078 forintot fizettek ki. Említettük már, hogy a kormánymédia és a Fidesz több ezer károsultról és százmilliós adósságokról beszélt.

Augusztus végén a szegedi járásbíróság bejelentette, hogy 50 milliós óvadék fejében szabadlábra helyeznék Czeglédyt, ezt azonban az ügyészség megfellebbezte, majd újabb három hónappal meghosszabbították letartóztatását.

Közben mi megírtuk, miért kellene annyira a Fidesznek Czeglédy volt választókerülete. A lényeg, hogy kényelmes többségük lett volna a Szombathelyen, és megszabadulhattak volna a külsősöktől függő szavazatokért való egyezkedéstől is.

Szeptember elején Czeglédy feljelentett egy tanút, aki ellene vallott. azt állította, hogy többször is szem és fültanúja volt annak, hogy Czeglédy a konkrét bűncselekményekről, vallomásokról egyeztet egy börtönben lévő jogásszal, vagy ügyvéddel. De a vallomásában többek közt arra is kitért, hogy Czeglédy 40 ezer forintért vett telefont az egyik fogvatartottól, és a kívánságának megfelelő elhelyezést és ételt kapott.

Október elején Czeglédyt megfenyítették a börtönben, mert túl sok könyv volt a zárkájában. Pár nappal később pedig azért, mert túl hosszúnak találták a szakállát.

Az október 14-i időközi választáson, Czeglédy volt választókerületében László Győző (baloldal) nagyon megverte a Fidesz jelöltjét.

Október végén Czeglédy feljelentette az ügyében eljáró ügyészt, szerinte az ügyész bizonyítékok elhallgatásával érte el, hogy börtönben tartsák. Kezdeményezte az egész ügyészcsoport kizárását is.

November elején újabb sajtópert nyert, ezúttal a 888.hu ellen. A lap azt állította, hogy a Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezetek fő feladata DK-s pártmunka volt, hogy ezek a cégek tüntetésekre mozgósítottak és hogy a DK vállalkozásainak tekinthetők.

December elején Czeglédy keresetet nyújtott be a a Szegedi Törvényszék ellen, személyi szabadságának, valamint az egészséghez fűződő jogának megsértése miatt.

December 10-én hatalmas fordulat történt az ügyben, az ügyészség már nem elkövetőként, hanem felbujtóként folytatja az eljárás Czeglédy ellen. A lépés előtt a politikus jogászai is értetlenül álltak.

Két nappal később újabb demonstráció volt Czeglédy mellett Budapesten, Mécs Imre, a tüntetés szónoka felolvasta Czeglédy üzenetét is. „Azért vagyok még mindig fogvatartva, mert nem adtam el a lelkemet a hatalomnak és az ügyészség nem tudta kikényszeríteni, hogy másokra hamis vallomást tegyek” - írta Czeglédy.

December 15-én hirtelen kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, és elrendelték házi őrizetét. Így már senki sincs letartóztatásban az ügyben, a többieket már korábban kiengedeték. A bíróság a döntést azzal indokolta, hogy a nyomozás befejeződött, nemsokára vádemelés lesz, ezért nem szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés.

A hosszú, 18 hónapja tartó ügynek még nincs vége.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés